Sint-Bavo werd in 2017 uitgeroepen tot Strafste School door radiozender MNM.
Wannes Nimmegeers Sint-Bavo werd in 2017 uitgeroepen tot Strafste School door radiozender MNM.

Leerlingen Sint-Bavo betalen binnenkort met hun handpalm, expert stelt zich vragen rond privacy

School scant handpalmen van alle leerlingen en personeel

Op Sint-Bavo in Gent starten ze dit schooljaar met een innovatief project voor interne betalingen. Maaltijdkaarten en bonnetjes worden vervangen door een futuristische handpalmscan. Drankje kopen? Kopie nemen? Even een handpalmafdruk geven, en de rekening wordt automatisch vereffend.

Sint-Bavo - bekend van de groene uniformen - informeerde vandaag de ouders van alle leerlingen over wat er op til staat. “Graag informeren we u dat we vanaf dit schooljaar een nieuw betaalsysteem, PingPing, op basis van biometrische herkenning van de handpalm, PALMKI, gaan introduceren voor de interne betalingen in onze schoolinfrastructuur. Dankzij dit systeem zullen de leerlingen met hun handpalm kunnen betalen in het schoolrestaurant, in de eetzalen waar ze hun boterhammen nuttigen,...”

Rekening digitaal beheren

Concreet gaat de school aan de Reep op 12 september de handpalm van alle leerlingen inscannen. Vanaf oktober zal het systeem echt in voege treden. Dan zullen kassa’s en kopieerautomaten in de school zijn uitgerust met een Palmki-sensor. Wil een leerling iets betalen, dan volstaat het de handpalm op de scanner te leggen. Het systeem herkent de leerling en communiceert met de individuele rekening die elke leerling zal hebben. Ouders kunnen die rekening digitaal beheren via een online platform, PingPing. Dat werkt met een login en een paswoord. De rekening opladen, zal kunnen via onder meer Payconiq, of gewone overschrijving. Op het online platform zullen ouders het saldo van de rekening kunnen zien, maar krijgen ze ook een overzicht van alle transacties.

De school vindt het haar taak om leerlingen vertrouwd te maken met de technologieën van morgen, en zegt het verlies of misbruik van een badge of bonnetjes met dit systeem uit te sluiten. De binnenzijde van de handpalm is – zoals een vingerafdruk – uniek bij elke mens. Deze biometrische registratie wordt – nog steeds volgens de school – veilig en GDPR-conform opgeslagen in de achterliggende software van PALMKI.

Gevoelige gegevens

Prof. dr. Jos Dumortier, al meer dan 30 jaar een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van ICT- en gegevensbeschermingsrecht, stelt zich vragen bij het systeem. “Het gaat hier over biometrische persoonsgegevens, en die kunnen niet zomaar verwerkt worden. Die vallen onder de categorie ‘gevoelige gegevens’ van de GDPR-wetgeving. Men vertrekt van het principe dat de verwerking van die gegevens verboden is, al is er een lange lijst met uitzonderingen. Eén van de voorwaarden is dat er ‘vrije toestemming’ moet zijn van de betrokkene, en aangezien het hier om minderjarigen gaat, moet het dus de toestemming van de ouders zijn. Maar hoe ‘vrij’ is die keuze? Wat als een ouder niet wil dat zijn of haar kind gescand wordt? Is er dan een andere mogelijkheid tot betalen? Het lijkt hier niet zo. Vraag is ook of dit systeem proportioneel is. Is er geen ander, minder intrusief systeem om die betalingen te laten uitvoeren?”

De directie was niet bereid om commentaar te geven over het systeem.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssen

    En de volgende stap is allen gechipt zoals vee en een dna database voor totale controle van de slaven.@wies: blind? Besef en denk eens ná wat misbruik zou betekenen, ook als je niks 'verkeerd' zóu doen?Ouders moeten protesteren, dit is een kwalijke ontwikkeling en inbreuk op privacy én integriteit, net als vingerafdrukken en biometrische gegevens op paspoorten!Onaanvaardbaar!

  • Kristof De Mulder

    Ik zou dit als ouder niet graag hebben.

Lees meer