Lode Van Hecke
tertio Lode Van Hecke

Lode Van Hecke is nieuwe bisschop van Gent

Lode Van Hecke (69) wordt de nieuwe, 31ste bisschop van Gent. Hij volgt Luc Van Looy op die op zijn 79ste met pensioen gaat. Van Hecke was tot nu abt van de abdij van Orval. Het gebeurde nooit eerder dat een abt bisschop werd. Op zondag 23 februari wordt Van Hecke in de Sint-Baafskathedraal van Gent tot bisschop gewijd. De viering vangt aan om 15 uur. Ze wordt geleid door kardinaal Jozef De Kesel.

Het is Paus Franciscus die abt Lode Van Hecke van de cisterciënzerabdij Notre-Dame d’Orval heeft benoemd tot bisschop van Gent. Voor het eerst wordt daarmee in België een trappistenmonnik bisschop. Dat is zeer uitzonderlijk. In de hele wereld  zijn er momenteel slechts twee andere trappistenmonniken bisschop.

Abtsleuze

Lode Van Hecke heeft in Orval achtereenvolgens opdrachten vervuld als novicenmeester, subprior, directeur van de brouwerij, prior, econoom en gastenbroeder. Tussen 2002 en 2004 was hij in Rome secretaris van de abt-generaal van de cisterciënzerorde, waartoe de trappisten behoren. Op 25 januari 2007 verkozen de monniken van Orval hem tot hun abt, de 63ste sinds 1132. Zijn abtsleuze van toen wordt nu ook zijn bisschopsleuze: “In de vreugde van de Geest”.

Roeping

Lode Van Hecke werd geboren in Roeselare in 1950, als tweede van vijf kinderen. In zijn jeugd was hij geëngageerd in de KSA. Na zijn humaniora wilde hij voor arts studeren, maar uiteindelijk kreeg hij een andere roeping. Hij ging naar het seminarie van Brugge. Na het eerste jaar behaalde hij aan de KU Leuven het kandidaatsdiploma in de filosofie. Daarna vervulde hij zijn militaire dienst. Het is in die periode dat hij kennis maakte met de trappistenabdij van Orval. Hij besloot om daar in te treden, in 1976, nadat hij zijn licentiaatsstudie filosofie had afgemaakt. Hij legde zijn eeuwige geloften af in 1983,  en werd tot priester gewijd in 1995. In 1988 promoveerde hij tot licentiaat in de theologie aan de KU Leuven.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Meeusen

    Patrick Mechels, hebt u Lode Van Hecke ooit persoonlijk ontmoet of ooit een interview met hem gelezen? Nochtans meent u meteen te weten hoe en wie deze man is en hoe hij straks zal gaan leven...

  • Bertin Vermeulen

    Als hij een afhaalpunt voor Orval in de Sint-Annakerk kan realiseren is hij welkom. En waarom daar geen tweede brouwerij voor Orval, want in Gent nauwelijks Orval te verkrijgen. Bovendien is Orval voor mij het enige 'godsgeschenk'.

Lees meer