Rudy Coddens krijgt van de protestanten een pamflet in de handen gestopt.
James Arthur Rudy Coddens krijgt van de protestanten een pamflet in de handen gestopt.

Massale steun voor ontslagen baas

HANS BODYN NIET LANGER DIRECTEUR VAN STRAATHOEKWERKERS

Quasi de volledige dienst 'Human Resources' van Straathoekwerkers Gent protesteerde gisteren voor de gemeenteraad tegen het 'afzetten' van hun 'directeur'. Hans Bodyn was al bijna twee jaar waarnemend directeur van de dienst waar hij al 25 jaar ervaring heeft. Maar bij een examen voor directeur faalde hij, en dus wordt hij vervangen.

De teams Straathoekwerk, Op Stap, Buurtstewards, Schoolspotters en project IEM-jongeren (Intra Europese Migratie) zijn boos. Allemaal. Want hun chef mag hun chef niet meer zijn. "Hans Bodyn heeft al meer dan 20 jaar trouwe dienst bij de stad", zegt straathoekwerker Joost Bonte. "Hij was een van de oprichters van het straathoekwerk in Gent. Hij heeft bakken ervaring en doet zijn job fantastisch. Al bijna twee jaar is hij waarnemend directeur van de dienst 'Human Resources', die al deze teams overkoepelt. Hij staat altijd voor iedereen klaar, werkt veel meer dan 'nine to five'. Nooit waren er klachten over zijn werk, integendeel."

"Maar plots moest hij solliciteren voor zijn eigen job. Na al die jaren moest hij plots bewijzen dat hij de juiste competenties heeft om uit te voeren wat hij al jaren doet. Hij werd afgerekend op een uurtje testen op een computer. Je zou denken dat jarenlange positieve evaluaties zwaarder doorwegen bij een stad die zichzelf open, betrokken en solidair noemt. Dat gedreven medewerkers op deze manier worden opzijgeschoven is een regelrechte schande. Plots hebben we een directeur die de dienst niet eens kent. En wat Hans moet gaan doen? Geen idee."

Zelf examen doen

Het personeel pikt de gang van zaken niet en vatte gisteren post voor het stadhuis. Ze nodigden alle schepenen per brief uit om zélf deel te nemen aan de eliminerende en niveaubepalende test. "Zo kunnen ze ontdekken of die tests erin slagen hen naar waarde te schatten. Zo kunnen ze de gevolgen van hun selectiebeleid zelf aanvoelen. Wij pleiten voor een menselijk aanwervingsbeleid", luidde het.

Procedure volgen

Maar schepen Martine De Regge, bevoegd voor personeel, stelt dat er geen andere mogelijkheid is.

"Ik begrijp dat deze mensen boos zijn. Maar dit is de procedure die moét gevolgd worden. Als er een nieuwe directeur moet worden aangesteld, wat sowieso moest gebeuren, dan moét er een examen worden afgenomen dat openstaat voor iedereen. Hans heeft deelgenomen, maar iemand anders had betere resultaten dan hij. Daar kunnen we niet omheen. Of willen mensen plots dat politici weer zelf gaan bepalen wie welke job krijgt?"

"Uiteraard gaan we samen met Hans kijken welke functie hij zelf wil gaan vervullen. Uiteraard zijn we hem dankbaar voor alle werk en hebben we zeer veel respect voor zijn expertise. Maar voor aanwervingen kunnen we geen 'menselijk beleid' voeren, daarvoor moeten we procedures volgen."

Lees meer