Mathias De Clercq claimt de burgemeesterssjerp waar zijn 'bompa' Willy destijds naast greep.  De liberalen willen een vervolg van paarsgroen enkel op voorwaarde dat hun lijsttrekker burgemeester wordt.
BELGA Mathias De Clercq claimt de burgemeesterssjerp waar zijn 'bompa' Willy destijds naast greep. De liberalen willen een vervolg van paarsgroen enkel op voorwaarde dat hun lijsttrekker burgemeester wordt.

Mathias De Clerq claimt de sjerp: "Gent krijgt voor het eerst in 60 jaar opnieuw liberale burgemeester"

“Onrecht dat mijn bompa werd aangedaan wordt rechtgezet”

In Gent eist Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq de burgemeesterssjerp op indien het huidige kartel een verderzetting wil van het paarsgroen bestuur in Gent. "Voor het eerst in zestig jaar krijgt Gent opnieuw een liberale burgemeester", zei hij tijdens een toespraak voor partijmilitanten.

Met 62 van de 91 bureaus geteld is Open Vld voorlopig de op een na grootste partij, met 15 zetels op 53. Het kartel sp.a-Groen komt voorlopig op 20 zetels uit, N-VA op 7, CD&V op 4, Vlaams Belang op 4 en PVDA op 3. 

Terwijl de uitslagen van de verkiezingen in Gent nog binnenlopen, toont De Clercq zich dus al zegezeker. De Gentenaars "hebben duidelijk gekozen voor een positief, verbindend, evenwichtig project voor onze stad", zei hij. "Ze hebben gekozen voor een liberale burgemeester." De Clercq ziet zichzelf al als de "eerste liberale burgemeester in zestig jaar" en reikt de hand aan "iedereen die positief wil meewerken aan een vooruitstrevend project". 

Zopas werd een euforische De Clercq ontvangen in de Oude Vismijn. Hij hintte er naar een samenwerking die ruimer is dan de nipte centrumrechtse meerderheid. Het ziet er dus naar uit dat Groen er zal bijkomen. 

“Onze partij behaalt een historisch resultaat in de mooiste stad van het land”, brulde Mathias. “Nog nooit heeft onze partij zo'n indrukwekkende score gehaald. De Gentenaars hebben gekozen voor een verbindend en positief project voor de stad. Ze hebben gekozen voor een liberale burgemeester”, zei hij. “We voelen al een hele tijd dat de Gentenaars ons hun vertrouwen hebben gegeven. Onze keuze voor een positief verhaal en om alle Gentenaars te verbinden heeft hen overtuigd. We willen daarom de hand reiken naar iedereen die op een positieve manier wil werken aan een breed progressief project gedragen door bijzonder veel Gentenaars”, zei hij. Dat zou dus betekenen dat er geen bestuur komt tussen Open VLD, N-VA en CD&V. Die heeft maar één stem op overschot. N-VA zou ingeruild worden door Groen indien ze het kartel opblazen.

De Clercq verwees ook naar zijn grootvader Willy De Clercq. “Het verhaal van 1976 zal zich niet herhalen. Toen behaalde mijn bompa een monsterscore. Hij had meer voorkeurstemmen dan alle andere lijsttrekkers samen maar toch werd achter zijn rug een bestuur gecreëerd waar hij niet in zat. Dat historisch onrecht wordt vanavond recht gezet. Gent krijgt opnieuw een liberale burgemeester”, zei hij zelfzeker. 

Progressief kartel geeft sjerp niet op, ondanks claim

Het progressief kartel geeft de burgemeesterssjerp evenwel niet op, bevestigt het kartel aan Belga. 

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Piet Dooremont

    Dat hij een groot deel voorkeurstemmen te danken heeft aan een niet vervulde verkiezing belofte nl het opheffen van de knips aan de Bargiekaai en het Griendeplein zullen we maar vergeten....

  • Leon Mertens

    Hij zou beter wachten !

Lees meer