4 Vanop de stelling heb je een mooi uitzicht over het historische stadscentrum, met onder andere de Sint-Baafskathedraal, het belfort en de Sint-Niklaaskerk.
James Vanop de stelling heb je een mooi uitzicht over het historische stadscentrum, met onder andere de Sint-Baafskathedraal, het belfort en de Sint-Niklaaskerk.

Niet voor mensen met hoogtevrees

KUNSTENCOLLECTIEF 019 BOUWT STELLING AAN DESIGN MUSEUM MET ZICHT OP GENT

Het kunstencollectief 019 palmt vanaf morgen het Design Museum in Gent in. De kunstenaars hebben in de Drabstraat een stelling van zestien meter hoog gebouwd. Van daar heb je een mooi uitzicht over het historische stadscentrum. Verder haalden ze ook een stuk uit de muur om een alternatieve ingang te creëren.

Al jaren ligt het braakliggende stuk grond met de reusachtige wc-rol in de Drabstraat te wachten op de ontwikkeling van een nieuwe vleugel van het Design Museum. Door gebrek aan geld werd het project al meermaals op de lange baan geschoven. Het grafische kunstencollectief 019, berucht van haar gigantische billboard aan Dok Noord, zag er een mooie opportuniteit in om het Design Museum op een creatieve manier te kapen.

4 Naast de reusachtige wc-rol in de Drabstraat hebben de kunstenaars van kunstencollectief 019 een stelling van 16 meter hoog gebouwd.
James Naast de reusachtige wc-rol in de Drabstraat hebben de kunstenaars van kunstencollectief 019 een stelling van 16 meter hoog gebouwd.

Stelling

Als winnaar van de Provinciale Prijs voor Vormgeving krijgt ze enkele maanden ruimte ter beschikking in het museum. "Ons project is een beetje uit de hand gelopen", lacht Valentijn Goethals. "Oorspronkelijk hadden we gewoon een stelling tegen de muur gebouwd om de alternatieve ingang uit te breken, maar gaandeweg kwamen we op het idee om de trap verder te bouwen om een uitzicht op het historische stadscentrum te creëren. De komende maanden gaan we ook kunstwerken exposeren op het dak van het museum."


De uitgebroken bakstenen uit de muur recupereert het kunstencollectief in haar tentoonstelling. Ook het reusachtige billboard verhuist tijdelijk mee naar de Drabstraat.

4 Valentijn Goethals bij de alternatieve ingang.
James Valentijn Goethals bij de alternatieve ingang.

Radicaal experiment

Met het initiatief wil 019 haar stempel drukken op het Design Museum. Ze hebben dan ook hun eigen ingang, ruimtes en openingsuren. Overdag is de tentoonstelling gratis toegankelijk via de hoofdingang in de Jan Breydelstraat. 's Avonds, als het museum de deuren sluit, opent het collectief haar tijdelijke ingang in de Drabstraat en kunnen gasten avondlezingen bijwonen via de alternatieve ingang.


Tijdens de 'bezetting', tot 17 september, sluiten de kunstenaars ook hun onderkomen aan Dok Noord. "Het was tijd voor een radicaal experiment. Eigenlijk is dit voor ons een oefening in verhuizen, want onze huidige uitvalsbasis aan Dok Noord krijgt een andere bestemming en dus zullen we daar ooit definitief moeten verhuizen", beseft Goethals.

4 De uitgeslepen bakstenen voor de nieuwe ingang gingen niet verloren en maken deel uit van de tentoonstelling.
James De uitgeslepen bakstenen voor de nieuwe ingang gingen niet verloren en maken deel uit van de tentoonstelling.

Mogelijkheden

Bij het Design Museum vinden ze het allemaal best. "De expo geeft een positieve invulling aan de stadskanker in de Drabstraat en toont de mogelijkheden van de nieuwe vleugel die hier over een paar jaar kan verrijzen", reageert communicatiemedewerker Simon Adriaensen van het Design Museum.


De toren en gratis expo zijn vanaf morgen toegankelijk. Meer info op www.designmuseumgent.be.

Lees meer