De sfeer in de halve finale tegen Oostende - een voorsmaakje van wat volgende week moet volgen.
Photo News De sfeer in de halve finale tegen Oostende - een voorsmaakje van wat volgende week moet volgen.

Nieuw supporterscollectief wil Heizel in vuur en vlam zetten: “Fans zullen hun ogen uitkijken”

Sfeer, sfeer en nog eens sfeer: dát wil Armada Ganda, het gloednieuwe supporterscollectief van AA Gent. De vuurproef staat gepland op woensdag, wanneer het Koning Boudewijnstadion moet trillen op zijn grondvesten. “We zeggen nog niet wat er precies gaat gebeuren. Maar het wordt écht de max.”

Ze kunnen het zelf niet genoeg herhalen: Armada Ganda is een unicum in de geschiedenis van KAA Gent. De supportersfederatie en de drie sfeergroepen, Ultras Ghent, Banlieue Gantoise en Buffalo Indians, zijn voor het eerst verenigd in één groot collectief.

De aanzet was de met 1-5 verloren thuismatch tegen Racing Genk dit seizoen, waarna enkele fans in gesprek konden gaan met het bestuur. Beetje bij beetje groeide het collectief, met als doel om de verzuchtingen van de gewone supporter te kanaliseren, en daarmee naar de clubtop te stappen. Er moet méér sfeer komen in de Ghelamco Arena - dat is de rode draad.

Verrassingseffect

De voorbije maanden werkte Armada Ganda vooral in de schaduw. Elkaar vinden, want de sfeergroepen omvatten andere supporters en andere generaties. Er kwamen vergaderingen met het bestuur, en er werd een succesvolle collecte georganiseerd. Nu de violen gelijkgestemd zijn en de strijdpunten gebundeld, is de supportersclan klaar voor de vuurproef: de bekerfinale van 1 mei. Armada Ganda wil zich onsterfelijk maken door de Heizel in vuur en vlam te zetten tijdens de bekerfinale.

“Wat er precies gaat gebeuren?” Dimitri Reynaert van de supportersfederatie kijkt rond zich. Aan de tafel zit een handvol vertegenwoordigers van de sfeergroepen. Hun namen in de krant? Neen, liever niet: geen egotripperij, enkel de samenwerking. Wanneer het over 1 mei gaat, heeft iedereen pretoogjes. “Er komt een gróte tifo”, klinkt het. “Maar meer dan dat zullen we nog niet vertellen. We willen het verrassingseffect behouden. Mensen moeten hun ogen uitkijken. De fans mogen zich aan een grote en prachtige sfeeractie verwachten. Het wordt écht de max.” Wel al bevestigd: de traditionele vaandeldragers komen naar het stadion. En de Mechelse fanfare komt in vrede, en zal de Buffalomars voor de Gentse sfeervakken komen spelen.

Heksenketel Ghelamco

Voor de duidelijkheid: sfeeracties werden vroeger door één sfeergroep georganiseerd: nu werken ze permanent samen. Armada heeft zelf ook geld ingezameld - al stak de club ook een mooie som toe. “Een geste van het bestuur, en het bewijs dat de samenwerking echt goed verloopt - er wordt naar ons geluisterd”, aldus het collectief. “Deze evolutie is een win-win-situatie”, klinkt het bij Buffalo Indians. “De club is enorm snel gegroeid. Het stadion zat sneller vol dan verwacht, en zolang het uitverkocht was, maakte het voor het bestuur allemaal niet veel uit. Pas toen het sportief wat minder ging,  is bij de club het besef volop gekomen dat een kolkende sfeer ook resultaten met zich meebrengt. Onze bedoeling is nu om mensen weer ‘goesting’ te doen krijgen om naar het stadion te komen. Uiteindelijk hebben supporters en bestuur hetzelfde doel: sfeer en resultaten, want dat hangt samen.”

Laat het duidelijk zijn: de bekerfinale is slechts het begin. Armada Ganda wil vooral van de Ghelamco Arena een heksenketel maken, zoals den Ot in haar beste dagen. Daarvoor is er tweemaandelijks een vergadering met het bestuur, waar Armada enkele punten op tafel legt. Het belangrijkste strijdpunt van de voorbije en komende maanden: een sfeervak in vak 225 vanaf volgend seizoen. Staat in de toekomst ook nog op de agenda: de terugkeer van enkele tradities, zoals de vaandeldragers, maar ook werken aan een ruwer ‘voetbalstadiongevoel’, zoals met graffiti in de trapgangen. Op langere termijn denkt Armada ook aan een katrolsysteem voor tifo’s.

Maar eerst die bekerfinale, dus. Een goede raad: zak op tijd af naar het stadion. Er zal voldoende te zien en te horen zijn. En wie een voorproefje wil smaken, kan op zondag vanaf half tien terecht in het oefencentrum van AA Gent voor een open training, met véél sfeer. “Op initiatief van Armada Ganda natuurlijk”, klinkt het bij de supportersclan. “Dit is nog maar het begin.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sven Baillieu

    Ze gaan dan toch eens sfeer zien die van Gent

Lees meer