Burgemeester De Clercq of burgemeester Watteeuw? Er is nog steeds geen akkoord
Photo News Burgemeester De Clercq of burgemeester Watteeuw? Er is nog steeds geen akkoord

Nog steeds geen akkoord over burgemeesterssjerp

Gentse onderhandelingen kabbelen voort

Officieel hebben ze tijd tot eind december, en zelfs daarna is er een noodprocedure voor mocht er nog steeds geen nieuw stadsbestuur zijn. Alleen, de Gentenaars zijn het ondertussen redelijk beu, en willen weten wie hun volgende burgemeester wordt. Maar de partijen zijn er nog steeds niet uit, daar op de zolder van het stadhuis.

Dinsdagvoormiddag zitten de politici weer samen, nog steeds met vier partijen. Elke partij is vertegenwoordigd door drie mensen en een verslaggever. Met zestien rond de tafel is er van vlot praten uiteraard geen sprake. Bovendien is er geen ‘leider’ in de groep, en dus ook geen methodiek. Eigenlijk trappelen de politici al drie weken ter plaatse. Want zolang de olifant in de kamer - wie wordt burgemeester? - niet is benoemd, is inhoud bijzaak. De partij die de sjerp binnenhaalt, zal moeten inboeten op aantal schepenen en zal water bij de wijn moeten doen qua inhoud van het bestuursakkoord. Dus: zolang de machtsverhoudingen niet vast liggen, wordt er ook niks inhoudelijk beslist.

Groen=zeker

Groen is de enige partij die er zeker bij is, in het volgende stadsbestuur. Voor hen zitten Filip Watteeuw, Elke Decruynaere en Evita Willaert aan de tafel. Groen houdt vast aan kartelpartner sp.a, die Rudy Coddens, Astrid De Bruycker en Joris Vandenbroucke heeft afgevaardigd. De liberalen worden dan weer gezien als dé winnaars van de verkiezingen, en hebben Mathias De Clercq, Christophe Peeters en Sofie Bracke als onderhandelaars. Open Vld heeft zich vastgeklonken aan CD&V, waarvoor Mieke Van Hecke, Isabelle Heyndrickx en Bert Verpoest de honneurs waarnemen. In deze groep zijn er weinig mensen met ervaring met bestuursonderhandelingen op dit niveau. Het kan verklaren waarom alles zo tergend traag gaat. 

Hoe het er nu voor staat? Het lijkt er steeds meer op dat Gent effectief een stadsbestuur met vier partijen zal krijgen, en dus nauwelijks oppositie. Nochtans blijft het nog steeds mogelijk dat één partij afvalt. Of zelfs twee. Blauw en groen samen hebben immers ook een meerderheid van 29 op 53 zetels. Theoretisch is het ook nog steeds mogelijk dat het kartel sp.a-Groen alsnog een coalitie vormt met N-VA, want ook zij hebben samen een meerderheid, al is dat dan een krappe van 27 op 53 zetels. In de praktijk lijkt die combinatie in Gent onmogelijk, maar ze kan wel dienen als drukkingsmiddel bij de onderhandelingen.

Dé vraag blijft dus in eerste instantie: wie wordt burgemeester? Mathias De Clercq maakt er geen geheim van dat hij vol voor die sjerp gaat. Voor hem is het dan ook dat of niks. Maar voor die sjerp zal Open Vld een zware prijs moeten betalen aan Groen, waartoe de partij wel bereid lijkt. Een blauwe burgemeester in ruil voor veel groene schepenen, en een groen gekleurd programma, dus.  Groen is er altijd prat op gegaan inhoud belangrijker te vinden dan postjes. Uiteraard willen ook zij graag de burgemeester van Gent leveren, maar als ze qua inhoud meer uit de brand kunnen slepen, zullen ze de sjerp misschien eerder lossen dan Mathias De Clercq.

Prognose

Een prognose, in de veronderstelling dat er een akkoord met vier partijen komt, en dat De Clercq de sjerp binnenhaalt: Open Vld krijgt dan nog slechts twee schepenen, Sofie Bracke en Christophe Peeters, en eventueel nog de voorzitter van de gemeenteraad. Een pijnlijke zaak voor Stephanie D’Hose, die haar stemmenaantal bijna zag verdubbelen en dus terecht hoopte op een zitje in het college. CD&V moet het stellen met één schepenambt, dat Mieke Van Hecke zelf zal opnemen. Groen krijgt dus het leeuwendeel van de zetels, en zal er daarvan één of twee aan sp.a geven, zeker eentje voor Astrid De Bruycker, en vermoedelijk één voor Rudy Coddens of Joris Vandenbroucke. Dat maakt dat er nog 5 of zelfs 6 groenen schepen worden. Dat zijn dan Filip Watteeuw, die ‘superschepen’ wordt, Elke Decruynaere, Tine Heyse, Evita Willaert en vermoedelijk Bram Van Braeckevelt.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lucette cardon

    En jullie maar het zot houden met ons zuur verdiende centjes, goed betaald voor het werk dat jullie leveren !!!!!

Lees meer