Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen.
Wannes Nimmegeers Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen.

Nog steeds geen vooruitzicht voor heropening horeca: “Dit is niet houdbaar voor ons, helft van de zaken overleeft dit niet”

In uiterste spanning hebben ze massaal de persconferentie gevolgd, de mensen van de horeca. Dat ze niet onmiddellijk open zouden mogen, wisten ze wel. Maar ze hadden minstens een vooruitzicht verwacht. En dat kwam er niet. “Dit is niet langer houdbaar”, zegt Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen. “De helft van de zaken zal dit niet overleven.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Geen communicatie, dat is de slechtste communicatie die bestaat”, zegt Tim Joiris. “Deze lockdown van de horeca is niet vol te houden zonder perspectieven. We zijn dit kotsbeu. We hebben niks om naar uit te kijken.”

Daarnaast wordt de wurggreep van de lockdown ook steeds strakker. “De huishuren blijven niet opgeschort, de vaste kosten lopen door. Het begint nu echt te nijpen. Ik schat dat meer dan de helft van de horecazaken dit niet overleeft. Die maatregelen moeten herbekeken worden, dit kan zo niet verder. De horeca is één van de belangrijkste sectoren van het land.”

Horecazaken kregen de eerste maand 4.000 euro per gesloten vestiging, sindsdien krijgen ze 160 euro per sluitingsdag per vestiging, met een maximum van zes dagen per week. “Maar daarmee betalen heel wat zaken nog niet eens hun huur. Voor kleine zaken is dit misschien een riant inkomen, voor grote zaken zijn dit kruimels, maar iedereen wordt over dezelfde kam geschoren.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer