Het huidige Roma-kamp aan de Hurstweg.
Wannes Nimmegeers Het huidige Roma-kamp aan de Hurstweg.

Nog veel vragen over nieuw Roma-opvang: “We maken er zeker geen nieuw kampement van”

De stad Gent zal maximaal 138 mensen toelaten op het nieuwe woonproject voor bewoners van woonwagens en barakken. Dat moet een opvolger worden voor het Roma-kamp aan de Hurstweg.  Er heerst echter nog veel onduidelijkheid over de locatie en de kostprijs van het project. 

Alle partijen vroegen duidelijkheid omtrent het nieuwe initiatief van de stad. “Ik vind het niet kunnen dat de burgemeester niet aan de Gentse belastingbetalers wil zeggen wat dit nieuwe Roma-project gaat kosten. Ik eis absolute transparantie”, stelt Sandra Van Renterghem (N-VA). “In de beslotenheid van het college zou er al van alles bedisseld zijn, maar op de gemeenteraadsagenda  is daar niets over terug te vinden. Het is dringend tijd voor duidelijke antwoorden.”

Ondanks die druk kon de burgemeester weinig duidelijkheid bieden. “De Lijn wil haar terrein aan de Hurstweg terug. Daarom hebben we mogelijke kandidaten aangeschreven om een offerte in te dienen. Ik mag momenteel geen bedragen meegeven om de procedure niet in het gedrang te brengen. Dit project zal natuurlijk geld kosten. Daar zijn we ons van bewust. Op tijd en stond zullen we ook duidelijkheid scheppen over de kostprijs”, zegt De Clercq.

Groot gebouw?

“We willen een einde maken aan de kampementen en de barakken her en der in de stad. Die zijn onze stad niet waardig, maar zijn vooral mensonwaardig”, zegt de burgemeester. “We gaan voor een totaaloplossing voor alle kampementen in de stad. Het wordt zeker geen nieuw kampement maar wel een echt woonproject eventueel in een groot gebouw, of een terrein dat voorzien wordt van wooncontainers. Ook een project op het water kan.  Eind februari 2020 moet het project op poten staan. Iedereen zal de keuze krijgen. Ofwel meestappen in het huisvestingstraject met begeleiding door de stad ofwel een vrijwillige terugkeer naar het thuisland. Het project loopt maximaal drie jaar en wordt niet verlengd. Wie niet wil meestappen in dit verhaal en blijft wonen in kampementen, zal moeten vertrekken. Kampementen zullen dan verwijderd worden. Dat zal op een humane manier gebeuren en er zal eerst gepraat worden.”

Ik vind het niet kunnen dat de burgemeester niet aan de Gentse belastingbetalers wil zeggen wat dit nieuwe Roma-project gaat kosten

Sandra Van Renterghem

“In totaal komen er 138 mensen in aanmerking. Dat is minder dan de 170 die we eerst hadden ingeschat. Dat wil niet zeggen dat ze alle 138 ook in het project zullen stappen. De locatie zal door de stad worden aangereikt.”

Dat laatste trok Johan Deckmyn (Vlaams Belang) dan weer in twijfel. “Als zo’n project in een wijk wordt ingepland dan zal er zeker protest zijn. Ik heb de indruk dat de stad een plek zal kiezen. De buurtbewoners zullen  daarna worden uitgenodigd voor een zogezegd inspraaktraject waarop ze hun mening mogen geven, maar waarna niets verandert. Ik hoop dat ik geen helderziende ben, maar ik vrees ervoor.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annick Van damme

    Camping Stropke komt vrij... misschien kunnen ze daar naartoe ♀️

  • Sebastian Peeters

    De pendelaars en toeristen zullen wel telkens blijven bijbetalen aan die mastodont Gent waar meer dan de helft werkt aan de stad of ergens met een uitkering leeft. Er zal een punt bereikt worden dat ze dit beu worden en Gent in de marginaliteit zal terechtkomen.

Lees meer