2 De verkiezingen komen er aan.
JSA De verkiezingen komen er aan.

Nooit eerder zoveel volmachten voor de verkiezingen aangevraagd

Cijfers zijn er niet, maar het ‘buikgevoel’ aan de loketten zegt dat er nooit eerder zoveel mensen een volmacht hebben aangevraagd voor de verkiezingen. Moeilijk is dat niet, je hoeft immers niet meer te ‘bewijzen’ dat je niet kan gaan stemmen.

“Vroeger moest je vliegtuigtickets, hotelvouchers of andere bewijzen voorleggen als je beweerde niet te kunnen gaan stemmen”, legt schepen van burgerzaken Sofie Bracke uit. “Sinds 2009 hoeft dat niet meer. Daardoor werden bij de verkiezingen van 2012 – de eerste sinds de nieuwe regels – meer volmachten aangevraagd. Maar dit keer is het echt opvallend veel. Echt cijfers hebben we niet, dat is ook moeilijk bij te houden. Maar vrijdagvoormiddag bijvoorbeeld zijn er liefst 100 mensen aan het loket verkiezingen gepasseerd. Nieuwe kiesbrieven aanvragen – voor wie die kwijt is – kon toen nog niet, dat kan pas vanaf maandag 8 oktober. Het enige wat die mensen daar dus konden doen, was volmachten regelen.”

2 Schepen van bevolking Sofie Bracke
Vollaert Schepen van bevolking Sofie Bracke

Een document om een volmacht te verlenen kan je gewoon downloaden op internet. Je moet het wel nog steeds aan het loket verkiezingen regelen. “Maar meer dan een ‘verklaring op eer’ hoef je niet meer te geven, als je naar het buitenland gaat. Voor mensen die moeten werken wordt nog steeds een attest van de werkgever gevraagd. Maar er zijn ook mensen die niet kunnen gaan stemmen omdat ze ziek zijn. Omwille van al die verschillende redenen is het dus moeilijk om exacte cijfers bij te houden. Maar personeel dat al sinds 2004 aan het loket werkt, merkt dat er meer volmachten dan ooit voordien worden uitgereikt.”

Voor alle duidelijkheid, kiezen volgende zondag 14 oktober is nog steeds verplicht, in Gent kan dat tot 13 uur. Wie niet gaat, geen volmacht regelt en geen sluitend excuus heeft, kan gerechtelijk vervolgd worden.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Didi De Gentenaar

    De mensen zijn het beu om te moeten gaan kiezen en zoeken middelen om zelf niet te moeten gaan zoals de politiekers in rusthuizen volmachten gaan schooien . Eens de politieker is gekozen doen ze toch wat ze willen en meestal strookt die niet met het vooropgestelde programma

Lees meer