2 Carl Dedecker (links) wil alle 18-jarigen uitnodigen op het stadhuis
James Arthur Carl Dedecker (links) wil alle 18-jarigen uitnodigen op het stadhuis

Opmerkelijk voorstel: “Nodig alle 18-jarigen uit op het stadhuis”

“De rode lijn in het bestuursakkoord is burgerparticipatie, waarom nodigen we dan niet alle jongeren die 18 worden uit op het Stadhuis?” Carl Dedecker (Open Vld) vindt dat een initiatief gelijkaardig aan ‘te gast op de gemeenteraad’ moet kunnen.

“Waarom zouden we niet, in het kader van burgerparticipatie, de jongeren betrekken bij het stadsbestuur?” stelt Dedecker voor. “We kunnen bijvoorbeeld alle Gentse jongeren die 18 worden uitnodigen op het stadhuis, en hen met het stadsbestuur laten debatteren over een actueel thema. We kunnen ze uitnodigen gekoppeld aan hun verjaardag, en ze bundelen per drie maanden, zoals we met de ontvangst van de nieuwe inwoners doen.”

Astrid De Bruycker (sp.a), bevoegd voor burgerparticipatie, is het idee naar eigen zeggen ‘niet ongenegen’. “De jonge, wakkere, frisse stem die wil wegen op het beleid moeten we aanmoedigen”, stelt ze. “Het is zeker interessant om stemgerechtigde jongeren wegwijs te maken in de beslissingsstructuur van onze stad, maar ik wil dat kaderen in een globaal te ontwikkelen participatiebeleid, waarin ook jongeren die nog geen 18 zijn goed geïnformeerd worden en mee kunnen participeren. Gun mij dus tijd om zo’n kader uit te werken.”

2 Astrid De Bruycker wil eerst een globaal kader rond burgerparticipatie uitwerken
Gianni Barbieux Astrid De Bruycker wil eerst een globaal kader rond burgerparticipatie uitwerken

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer