2 Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke.
Joost De Bock Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke.

Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke: “Verbied koptelefoons voor fietsers”

“Fietsers die met oortjes of een hoofdtelefoon rondrijden, sluiten zich helemaal af van het verkeer en vormen daardoor een gevaar op de weg. Dat is even gevaarlijk als bellen in de auto.” Dat vindt oud-politierechter Christian Van Hoorebeke, die pleit voor een verbod op hoofdtelefoons.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een fietser in botsing met een andere – elektrische – fietser. De eerste kwam ten val en raakte levensgevaarlijk gewond. De andere reed gewoon door. “Niks gevoeld en niks gemerkt, want ik had een koptelefoon op”, luidde zijn uitleg toen hij zich zondag ging melden bij de politie, nadat hij zich herkende in de beschrijving van een getuige van het ongeval.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een fietser-met-hoofdtelefoon betrokken raakt in een ongeval. Antwerps gouverneur Cathy Berx riep vrijdag al op tot een verbod op koptelefoons of oortjes bij fietsers. Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke pleit nu voor hetzelfde verbod. “Fietsen met een hoofdtelefoon is levensgevaarlijk. De fietser sluit zich zo af van alle geluiden, en concentreert zich op de muziek in plaats van op het verkeer. Hij hoort andere voertuigen niet naderen. Alle verslagen van verkeersexperts die ik lees zeggen trouwens hetzelfde. Zij zijn tegen het gebruik van oortjes en koptelefoons op de fiets. Ook in fietsland Nederland wordt dat ten stelligste afgeraden.”

“En neen, dat is niet hetzelfde als muziek in de auto. In de wagen gaat het om achtergrondmuziek. Dat is iets anders dan muziek rechtstreeks in de oren. Als de muziek zo luid staat dat je het andere verkeer niet meer kan horen, of als je keihard zit mee te zingen, kan je daar als autobestuurder trouwens voor beboet worden. Ik vind dat koptelefoons en oortjes voor fietsers – en trouwens ook voor voetgangers – verboden moeten worden, net zoals gsm’en achter het stuur verboden is. Het is even gevaarlijk.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
2 Koptelefoons zouden - net als gsm’en achter het stuur - verboden moeten worden.
ANP XTRA Koptelefoons zouden - net als gsm’en achter het stuur - verboden moeten worden.

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Norbert Bauwens

    En verbied het gebruik van de smartphone en verplicht terzelfdertijd om het stuur vast te houden en rechts te rijden en dan nog liefst op het fietspad..

  • filip bulcaen

    Groot gelijk

Lees meer