2 Anna De Guchtenaere in rusthuis Zonnebloem waar ze al de tweede oudste Belg is.
Yves Masscho Anna De Guchtenaere in rusthuis Zonnebloem waar ze al de tweede oudste Belg is.

Oudste Belg is een Gentse

ANNA IS MET 110 JAAR EN 152 DAGEN OOK OUDSTE GENTENAAR OOIT

Anna De Guchtenaere uit Ledeberg is sinds gisteren de oudste Belg. Ze is met haar 110 jaar en 152 dagen ook al twee weken de oudste Gentenaar ooit. Anna woont in rusthuis Zonnebloem in Zwijnaarde. Het is al de tweede keer dat ze daar de oudste Belg in hun rangen hebben.

Anna De Guchtenaere is fysiek nog zeer goed. Stappen doet ze niet meer op haar 110de, maar ze hoort nog goed en ze ziet nog perfect. "Elke dag neemt ze welgeteld één pilletje", zegt hoofdverpleger Geert Vanhooren. En dat is dan nog een vitaminepreparaat. Anna is kerngezond."


Mentaal gaat ze wel achteruit. Gisteren bijvoorbeeld was ze erg verward. Een interview lukte niet, ze vond dat de journalist van dienst op de zetel moest gaan liggen om te slapen. Maar een brede glimlach voor de fotograaf kon dan wel weer. "En komt die foto daar nu ook uit"? vroeg ze. "Er zijn dagen dat ze wel nog heel helder is", zegt Geert. "Dan praat ze honderduit, ook in het Engels, want ze heeft als kind in Engeland gewoond. Ze vertelt dan vooral over vroeger. Anna is vooral heel sociaal. Ze zit graag in de leefruimte tussen de anderen, en ze neemt deel aan bijna alle activiteiten. Ze is ook altijd goed gezind. Ze is graag gezien hier."

2 Anna vijf jaar geleden, op haar 105de verjaardag.
JVK Anna vijf jaar geleden, op haar 105de verjaardag.

Speech

Op haar 107de verjaardag gaf Anna zelf nog een speech, op haar 109de zong ze nog uit volle borst mee op haar eigen feest. Maar dat lukt nu niet meer. Op haar 110de verjaardag stak ze wel nog haar duim omhoog naar elke genodigde, en toonde ze haar breedste glimlach. Dat ze voortaan als oudste Belg én als oudste Gentenaar ooit door het leven gaat, beseft ze niet echt. Het doet haar ook weinig, zei ze zelf toen ze in 2007 de oudste levende Gentenaar werd. Verder zei ze ook nooit iets speciaal te hebben gedaan om zo oud te worden. Het zit wel in de familie, ook haar beide zussen werden ouder dan 90.


Anna werd geboren in Ledeberg in 1904. Ze maakte dus beide wereldoorlogen mee. Haar familie vluchtte tijdens de eerste wereldoorlog naar Engeland, en daar houdt ze nog steeds mooi herinneringen aan over. Anna studeerde aan het conservatorium en begeleidde als violiste stomme films in de Gentse cinema's. Toen de geluidsband kwam, ging ze als secretaresse werken. Ze trouwde, kreeg twee kinderen, en heeft vandaag vijf kleinkinderen en een serie achterkleinkinderen.


Anna is vandaag niet alleen de oudste levende Belg, ze is ook de alleroudste Gentenaar ooit. Haar voorgangster was Maria Irma Vanderhaegen. Die overleed in 1997 toen ze 110 jaar en 138 dagen oud was. Ook zij woonde in rusthuis Zonnebloem in Zwijnaarde, maar wel nog in het vorige gebouw. Anna is vandaag 110 jaar en 152 dagen.

Lees meer