2 Professor Arne Verliefde en zijn collega's bij de zuiveringsinstallatie aan de urinoirs aan het Belfort.
Foto Yves Masscho Professor Arne Verliefde en zijn collega's bij de zuiveringsinstallatie aan de urinoirs aan het Belfort.

Plasje feestgangers krijgt tweede leven als biertje

UGENT PLAATST ZUIVERINGSINSTALLATIE AAN URINOIRS BELFORT

Aan het Belfort kan je tijdens de Gentse Feesten een plasje doen ten dienste van de wetenschap. Een team van de Universiteit Gent verzamelt de inhoud van de urinoirs om er meststoffen uit te distilleren én een pisbier van te brouwen. Wie al een voorsmaakje wil, kan op verschillende pleinen een pint proeven op basis van afvalwater.

De normale gang van zaken: op de Gentse Feesten worden duizenden liters alcohol geconsumeerd die langs de toiletten verdwijnen in de riool. Bij de Universiteit Gent zien ze het anders. Aan het Belfort stelden professor Arne Verliefde en zijn assistenten vier urinoirs op die de 'plasjes' van de feestgangers filteren tot drinkbaar water. Dat zal na de Feesten gebruikt worden om een exclusief 'pisbiertje' te brouwen. "We hebben zelfs het idee opgevat om foto's te nemen van bekende mensen die hier naar het toilet komen en die op het etiket van het flesje te plakken zodat je weet wiens gefilterde urine je drinkt", lacht de professor.

2 Yannick - onze journalist - proeft van een biertje op basis van gezuiverd afvalwater.
Yves Masscho Yannick - onze journalist - proeft van een biertje op basis van gezuiverd afvalwater.

100 procent betrouwbaar

Volgens de wetenschappers zullen er geen risico's verbonden zijn aan het drinken van het pisbiertje. "Alle bacteriën worden volledig gescheiden door de installatie die 100 procent betrouwbaar is. Uiteraard gaan we ook zelf eens proeven", lacht assistent Sebastiaan Derese die samen met thesisstudent Giliam Agten een oogje in het zeil houdt aan de installatie tijdens de Gentse Feesten. "De urinegeur went snel hoor en gelukkig komt de brandweer de riolen elke dag proper spuiten. Een professor zei me ooit dat als je je handen niet vuil kan maken, je niets zal bereiken in de wetenschap."

Mest in landbouw

De ludieke actie van de Universiteit moet de aandacht vestigen op het idee om dergelijke zuiveringsinstallaties in ontwikkelingslanden te gebruiken. "Uit urine kan je, meer dan uit gewoon afvalwater, heel wat waardevolle afvalstoffen filteren die kunnen gebruikt worden als mest in de landbouw", verduidelijkt Verliefde. "We hebben intussen al een telefoon gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken die wel oor heeft naar ons verhaal." Maar de professor ziet ook toepassingsmogelijkheden in eigen land. "Een voetbalclub kan de urine van haar supporters in de stadions opvangen en gebruiken om het grasveld te bemesten bijvoorbeeld."

Nog even gisten

Om het pisbiertje te consumeren zullen liefhebbers moeten wachten tot na de Gentse Feesten. "Het brouwsel moet even de tijd krijgen om te gisten", legt Verliefde uit. Maar intussen kan je op het François Laurentplein wel al elke avond proeven van het bier 'From Sewer to Brewer' dat gebrouwen werd op basis van gezuiverd afvalwater.


Uw journalist deed voor u al even de test. Wie niet weet dat hij een bier drinkt op basis van gerecycleerd water, zal het ook niet proeven. Het amberblonde bier heeft een bittere, maar toch vrij toegankelijke afdronk.

Lees meer