Beeld ter illustratie. De Gentse politie gebruikt binnenkort wagens zoals deze die uitgerust zijn met een slimme camera.
JVK Beeld ter illustratie. De Gentse politie gebruikt binnenkort wagens zoals deze die uitgerust zijn met een slimme camera.

Politie stuurt vier wagens met camera’s die nummerplaten herkennen de weg op

Om efficiënter op zoek te gaan naar gestolen wagens of voertuigen die gelinkt zijn aan misdrijven, zet de Gentse politie vanaf begin 2020 vier voertuigen in die constant nummerplaten zullen controleren. De wagens zullen ook op zogenaamde gevoelige punten patrouilleren.

In de gemeenteraad van maart werd beslist dat ANPR-camera’s, die nummerplaten kunnen lezen, ingezet mogen worden voor misdaadbestrijding. De camera’s die in de stad hangen worden daar al voor gebruikt en een mobiel toestel van het overlastteam ging al actief op zoek naar gestolen nummerplaten en voertuigen. Daar komen begin volgend jaar vier wagens bij die uitgerust zijn met een slimme camera.

De flikken zullen de voertuigen op verschillende manieren inzetten. Zo zal een van de wagens op zoek gaan naar chauffeurs zonder rijbewijs of verzekering. De camera’s kunnen ook gestolen of geseinde voertuigen signaleren en twee van de wagens zullen dag en nacht patrouilleren op zogenaamde gevoelige punten. Twee van de wagens zullen volledig anoniem zijn.

Ook het stadsbestuur is enthousiast over de nieuwe voertuigen. “Hiermee zal onze politie beschikken over een krachtig middel om plegers van vluchtmisdrijven, daders van inbraken, onverzekerde voertuigen, gestolen wagens of bestuurders zonder rijbewijs op te sporen”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gunnar Aers

    We zitten hier dan ook 10 jaar achter op de rest van onze omringende landen.

  • Philippe Van Thuyne

    Voor de zoveelste keer : er bestaat geen databank voor onverzekerde voertuigen!! Ook niet voor mensen die een rijverbod ondergaan! De media zou die vragen eens concreet moeten stellen aan de politiediensten, die databanken zijn er gewoon niet. Dat is zand in de mensen hun ogen strooien.

Lees meer