De Stroppendragers aan de Stadshal
Wannes Nimmegeers De Stroppendragers aan de Stadshal

Rondgang der Stroppendragers lokt weer veel volk

Naar jaarlijkse gewoonte trok ook vrijdag weer de ‘Rondgang der Stroppendragers’ door de Gentse straten. Deze traditie kan steeds rekenen op een grote belangstelling.

Om 20.30 uur stipt zwaaien de deuren van het Gravensteen open, en wordt een stuk historisch toneel ten berde gebracht. Hoogtepunt daarbij is het ophangen van een Stroppendrager aan de poort van het Gravensteen. Niet echt natuurlijk, al lijkt het wel zo. Daarna trekt een lange stoet vol historische figuren doorheen de straten van Gent. Overal worden de Stroppendragers toegejuicht, en Keizer Karel uitgejouwd. Op de Koremarkt wordt uit respect voor de Stroppendragers elk jaar een optreden stilgelegd op het moment dat de stoet passeert. Aan het Gravensteen zelf wordt nog een stuk theater – compleet met vuurkorven en een brandstapel – opgevoerd voor de hele stoet terug naar binnen gaat. Elk jaar opnieuw lokt de ommegang een massa volk. “Het is fantastisch dat deze traditie zoveel volk trekt, ook jonge mensen en kinderen”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “De geschiedenis van onze stad mag niet vergeten worden.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • BLAND GEERT

    Respect !!!! Ze mochten wel wa langer hun muziek hebben uitgedaan...zodat alle Stroppendragers waren voorbij gegaan...dat is respect tonen...

Lees meer