2 Regisseur Felix Van Groeningen (midden) heeft in Kinepolis zijn nieuwe film Belgica voorgesteld aan serviceclub Rotary Portus Ganda, in een exclusieve avant-première.
Wannes Nimmegeers Regisseur Felix Van Groeningen (midden) heeft in Kinepolis zijn nieuwe film Belgica voorgesteld aan serviceclub Rotary Portus Ganda, in een exclusieve avant-première.

Rotaryclub krijgt primeur Belgica

REGISSEUR FELIX VAN GROENINGEN WOONT BENEFIETVOORSTELLING ZELF BIJ

Voor het grote publiek is het nog wachten tot begin maart, maar de leden en sympathisanten van serviceclub Rotary Portus Ganda konden gisteren in première naar Belgica kijken in de Kinepolis. De nieuwe film van de Gentse regisseur Felix Van Groeningen werd enthousiast onthaald door haar eerste kijkers.

Een rode loper of een horde bekende Vlamingen kwamen er niet aan te pas gisterenavond in de Kinepolis. Dat is nochtans gebruikelijk bij de avant-première van een langverwachte film. Zeker als het scenario van de langspeler refereert naar het ontstaan van het meest legendarische nachtcafé van Gent: de Charlatan. Toch was enkel regisseur Felix Van Groeningen gisteren aanwezig om zijn nieuwste worp in te leiden voor het publiek.


De officiële avant-première van Belgica is immers pas voorzien voor volgende week zondag. Toch slaagde het bestuur van serviceclub Rotary Portus Ganda erin om de gelauwerde regisseur te overtuigen zijn film al een eerste keer aan hun leden en sympathisanten te tonen. Dat de opbrengt van de filmvoorstelling naar het goede doel gaat, trok Van Groeningen mee over de streep. De inkomsten van de filmavond schenkt de serviceclub immers aan CAW De Schreiboom, dat zich inzet voor thuislozen, en vzw Steenvliet, een voorziening voor bijzondere jeugdzorg.

2 Een beeld uit de film van acteur Stef Aerts voor de gevel van café Afsnis bij Sint-Jacobs.
Copyright Menuet Een beeld uit de film van acteur Stef Aerts voor de gevel van café Afsnis bij Sint-Jacobs.

"Echte Gentse film"

Voor de vertoning van start ging, richtte Van Groeningen zich even tot de volle cinemazaal. "Het is geen autobiografische film geworden, maar wel een persoonlijke. Mijn vader stond mee aan de wieg van de Charlatan. Ik ben er vooral trots op dat het een Gentse film geworden is en geen kopie van de Amerikaanse cinema. Het doet plezier dat hij straks zijn weg zal vinden in de wereld", verwees de regisseur naar de deal die hij en zijn producent deze week konden sluiten met Netflix. Het streamingplatform gaat de langspeler wereldwijd verspreiden.


De film loste gisterenavond geheel de verwachtingen in. Van Groeningen goochelt met cinematografische hoogstandjes en het verhaal van de op- en neergang van het café beklijft vanaf de eerste seconde. Belgica zit bovendien vol verwijzingen naar Gent. Met bijrollen en cameo's voor bekende Gentenaars als Bent Van Looy, Lander Gyselinck van Stuff en Gerald Claes, een van de broers die vandaag de Charlatan uitbaat en in de film achter de draaitafels staat. Ook de indrukwekkende soundtrack is van Gentse makelij: hij werd geschreven door David en Stephen Dewaele van Soulwax en 2manydj's. Na de vertoning gingen de handen dan ook op elkaar bij het publiek. "Het is vast en zeker een aanrader. Felix vat zeer goed het gevoel dat in onze stad leeft. Van de acteerprestaties tot het camerawerk: het is een zeer sterke film", aldus Nele Damman en Pascal Bergez.

Lees meer