3 Nu de Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt eindelijk nut heeft, werkt ze niet
Wannes Nimmegeers Nu de Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt eindelijk nut heeft, werkt ze niet

Scaldissluis die Reep met Portus Ganda verbindt, werkt niet

Nu sluis aan Oude Beestenmarkt eindelijk nut heeft, laat ze het afweten

Met mooi weer en een opengelegde Reep lijkt het een evidentie dat plezierbootjes massaal rond de stad varen, nu dat eindelijk weer kan. Maar dat lukt niet, want de Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt is defect. De sluis was al 6 jaar klaar toen de Reep eindelijk écht werd opengelegd. Wanneer ze hersteld zal zijn, is niet duidelijk.

De Scaldissluis heeft kuren. Nu ze eindelijk gebruikt kan worden, weigert ze dienst. Bij de start van het vaarseizoen zou ze open gaan, maar plezierbootjes die nu tot op de Reep varen, moeten daar nog steeds noodgedwongen rechtsomkeer maken.

“De sluis is inderdaad nog niet in dienst genomen”, bevestigt Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg, die de sluis beheert. “Er is een technisch defect vastgesteld. De sensor die instaat voor het veilig openen en sluiten van de sluisdeuren is kapot, en moet dus vervangen worden. Het gaat om een nieuw type sensor dat besteld moest worden. We hopen die zo snel mogelijk te kunnen plaatsen, maar een concrete timing is er niet. We kunnen dus nog niet zeggen wanneer de Scaldissluis wel gebruikt zal kunnen worden. Zo snel mogelijk, hopen we.”

De Scaldissluis was al klaar in 2012. Het bouwwerk naast de Oude Beestenmarkt moet een hoogteverschil van 1,20 meter overbruggen tussen het water in de binnenstad en het water aan Portus Ganda. Alleen, er was geen water, want de Reep lag niet open. Tot het in najaar van 2018 het uiteindelijk toch gebeurde: Schelde en Leie vloeiden eindelijk weer samen in Gent. Kajakkers en kano’s konden meteen helemaal de stad rond, want voor hen is een waterglijbaan naast de Scaldisluis voorzien. Plezierbootjes moesten wachten tot zondag 4 november.

Die dag draaide de Scaldissluis overuren. Iedereen wilde de sluis testen. De scheepvaartpolitie kwam langs, de toeristenbootjes planden zelfs speciale rondvaarten. Maar in de namiddag al gaf de sluis er de brui aan, met een technisch defect. Daardoor ontstond voor het eerst een file op het water. Via een noodprocedure kon de sluis toch nog bediend worden. Na dat openingsweekend bleef de sluis dicht. Ze zou in gebruik genomen worden bij de start van het vaarseizoen. Maar dat is dus niet gebeurd. Of het vandaag om hetzelfde defect gaat dat de pret vergalde in november, is niet duidelijk.

3 Ook bij het openingsweekend in november haperde de sluis al, waardoor er files ontstonden
Wannes Nimmegeers Ook bij het openingsweekend in november haperde de sluis al, waardoor er files ontstonden
3 De waterglijbaan voor kajaks en kano’s kan wel gewoon gebruikt worden
Wannes Nimmegeers De waterglijbaan voor kajaks en kano’s kan wel gewoon gebruikt worden

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer