De leerlingen, leraar en directrice Hilde Allaert in de wetenschapsklas.
Foto Yves Masscho De leerlingen, leraar en directrice Hilde Allaert in de wetenschapsklas.

Sint Bavo biedt eerstejaars nu ook technologische richting aan

Sint-Bavohumaniora start volgend schooljaar met een technische ASO-richting, een primeur. Kleine wiskunde- en wetenschapsknobbels kunnen er vanaf het eerste middelbaar de richting STEM volgen. De kans bestaat dat ook in het derde jaar zo'n technische richting start.

Wie volgend jaar start in het eerste jaar bij 'de groentjes', kan daar niet meer alleen kiezen voor Latijnse of Moderne, maar ook voor STEM. Dat staat voor 'science, technology, engeneering en maths'. Een technische richting dus. "We zijn in elk geval de eerste Gentse school die dit op ASO-niveau aanbiedt, vermoedelijk ook de eerste Oost-Vlaamse", zegt directeur Hilde Allaert. "De vraag van universiteiten, hogescholen en vooral ook bedrijven naar technische experten stijgt. Daarnaast zijn er heel wat jonge kinderen die een duidelijke wiskunde- of wetenschapsknobbel hebben. Voor hen bieden we nu deze richting aan. We hebben in het eerste jaar 27 uur basisvakken, die elke richting krijgt. Dan zijn er vijf uren extra in te vullen. Bij STEM wordt dat wiskunde, programmeren en twee uur 'project', waarbij dan bijvoorbeeld een robotje gemaakt wordt of een treintje geautomatiseerd."


Sint-Bavo telt momenteel een kleine 1.000 leerlingen. Volgend jaar kunnen er in het eerste jaar, gespreid over de drie richtingen, maximum 200 starten. "Het technische lerarenkorps is enthousiast over de nieuwe richting, zij hebben al workshops gevolgd", zegt Allaert. "We hopen er ook extra jongens mee aan te trekken, want die zijn nog steeds in de minderheid bij ons." De school kreeg intussen ook de vraag om als testschool in Vlaanderen ook de STEM-richting in te voeren in het derde jaar. "Maar we weten nog niet of we dat rond krijgen", zegt Allaert. "Die beslissing valt in mei."


Op 14 maart houdt Sint-Bavo een info- en inschrijvingsdag, van 14 tot 18 uur. www.sbhg.be. (VDS)

Lees meer