Stad behoudt paardenkoetsenverbod, enige uitbater zoekt andere job: “Collega’s uit andere steden willen paarden overkopen”

Toerismeschepen Bram Van Braeckevelt (Groen) werd door de gemeenteraadsleden maandag op de rooster gelegd over zijn verbod op paardenkoetsen in de Gentse binnenstad. “Veel mensen zijn niet opgezet met deze beslissing zeker omdat die zonder overleg is genomen”, aldus Anneleen Van Bossuyt (N-VA). De schepen gaf geen krimp. “Paardenkoetsen zijn niet meer van deze tijd.”

De stad Gent besliste recent om de toeristische paardenkoetsen vanaf 2020 uit de stad te weren. Er is één uitbater van die paardenkoetsen en die vergunning moeten elk jaar verlengd worden. De uitbater kreeg dit jaar te horen dat zijn vergunning voor een laatste keer verleend werd. Vanaf 2020 kunnen toeristen dus geen paardenrondritten meer maken door de stad en dat zorgde voor veel beroering.

De N-VA wou weten waarop de beslissing gestoeld was. “Zijn er inbreuken vastgesteld qua dierenwelzijn? Incidenten qua overlast? Is er overleg geweest en waarom was er geen compromis mogelijk? En mogen we nog meer dergelijke toeristische ingrepen verwachten, bijvoorbeeld voor de toeristenbootjes?”, vroeg Van Bossuyt. Ook Vlaams Belang was kritisch. “Zal ook de oogststoet in Oostakker zonder paarden moeten?”, vroeg Gabi De Boever zich af.

“Gent zit op een kantelpunt”, reageert de schepen van toerisme. “Onze stad stond jarenlang bekend als het langst verborgen geheim. Maar dat geldt niet langer. Het toerisme neemt elk jaar toe. In 2018 telden we 8% meer toeristen. Het aantal officiële logies verdrievoudigde en dat is goed want toeristen geven ook iets financieel terug. Ze zorgen voor inkomsten en werkgelegenheid. De groei van het toerisme zal onze stad mee vormen en we kunnen dat niet alleen oplossen maar we kunnen wel de richting bepalen. Zonder beleid kunnen we snel evolueren naar een stad waar de toeristische druk te groot wordt.”

“Ik heb in mijn communicatie nooit gesteld dat man uit Zomergem zijn paarden zou mishandelen”, aldus de schepen. “Wel waren er op warme dagen opmerkingen van burgers en toeristen. Dat thema leeft al zeer lang. Het inzetten van dieren voor attracties is gewoon niet meer van deze tijd. Jaren geleden hebben we pony’s op kermissen verboden. Nu vindt iedereen dat een evidentie. De beslissing overbrengen aan die uitbater was geen evidente boodschap maar een publiek debat over één vergunning was niet opportuun.”

De N-VA was niet tevreden over het antwoord. “Als de stad iets niet meer van deze tijd vindt, is overleg blijkbaar niet meer nodig. Gaan jullie dat ook zo doen als het over parkeerplaatsen gaat?”

De enige vergunde koetsier in Gent, Luc Claeys, begrijpt er nog steeds niks van. “Een vervoermiddel dat niet meer van deze tijd is? Dat is dan een persoonlijke mening van de schepen, lijkt mij. En omdat het maar over één man ging - ik dus - was overleg blijkbaar niet nodig. Vreemd. Eind dit jaar ben ik dus mijn job en mijn inkomen kwijt. Concreet is dat eigenlijk half oktober al, want als het te koud is rijden we niet, behalve op bestelling.” De koetsier krijgt wel heel veel steun van mensen, en dat doet hem deugd. Claeys heeft 12 paarden die in de stad rondrijden, en die wisselen elkaar af. “Heel veel mensen vinden het jammer dat de paarden verdwijnen. Gelukkig zijn er collega-koetsiers uit andere steden die mijn paarden willen overkopen. Er hebben zelfs al mensen gebeld die mijn oudere paarden willen verzorgen.” Zelf uitwijken naar een andere stad is geen optie. “In alle steden waar paarden rijden, zijn de vergunningen al verdeeld. En naar een stad zonder toeristen trekken heeft uiteraard ook geen zin. Ik ga dus dit zomerseizoen afwerken, en dan een andere job zoeken. Daar zal de stad mij niet bij helpen, neen. De schepen zei wel dat hij het jammer vond voor mij. Maar daar heb ik dus niks aan.”

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • David De Geyter

    Bram Van Braeckevelt is een keikop en dat is schepen van personeel Stad Gent!

  • Robert Van Autryve

    De groene heersers voelen zich oppermachtig en trekken zich van niets of niemand iets aan. Wil is wet. Toch wel beangstigend in een democratische samenleving

Lees meer