2 Bij de afbraak heeft de aannemer onvoldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van asbest.
WN Bij de afbraak heeft de aannemer onvoldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van asbest.

Stad geeft toe "Aannemer heeft wel fouten gemaakt"

HUISJE MET VERMOEDELIJKE ASBESTVLOER PER ONGELUK GESLOOPT

De aannemer is wel degelijk in de fout gegaan bij de afbraak van de huisjes in de Lübeckstraat. Een woning waarvan de vloer vermoedelijk asbest bevatte, werd gesloopt zonder rekening te houden met asbest. "Maar de kans dat er asbest is vrijgekomen, is bijna nihil", verzekert de stad. Buurtbewoners vrezen echter dat dit maar het topje van de ijsberg is.

Het kabinet van schepen van Facility Management Martine De Regge (sp.a) geeft toe dat er een fout is gebeurd. "Er is op voorhand een asbestinventaris opgemaakt van alle huisjes. Daardoor weten we dat er asbest zit in schoorsteenpijpen en een aantal venstertabletten van de huisjes. De hoeveelheid asbest is relatief klein", zegt kabinetssecretaris Patrick Ysebie. "Een van de huisjes had vermoedelijk ook asbest in de vloerpanelen. Dat huisje is volledig gesloopt zonder maatregelen te nemen. Daarom moet de aannemer nu een beschermende tent rond het bouwpuin zetten en eventueel asbest op een correcte manier verwijderen."


De kabinetssecretaris van De Regge benadrukt dat het niet vaststaat dat er asbest is vrijgekomen. "De kans dat er asbest is vrijgekomen is bijna nihil. We voeren uitgebreide controles uit om te zien of de werken goed verlopen. In dit geval heeft de aannemer een fout gemaakt", geeft Ysebie toe.

2 Stukken asbest zitten vermengd tussen steenpuin.
WN Stukken asbest zitten vermengd tussen steenpuin.

Kleuterschool

De zaak wordt extra pijnlijk door de aanwezigheid van een schooltje tientallen meters verder. Hoewel de wijk al maanden leeg staat, blijft kleuterschool De Toverstaf, helemaal achteraan de wijk, ondertussen wel gewoon open. Op termijn moet die kleuterschool verhuizen naar een nieuwbouw in project de Oude Dokken.


En het kan nog pijnlijker. Ondanks de vele opmerkingen van bewoners bleef de stad de problemen ontkennen, zowel naar de buurtbewoners als naar de pers.

Verspreiden

Volgens buurtbewoners die de werken in de gaten houden is het gesloopte asbesthuisje maar het topje van de ijsberg. "We hebben heel wat problemen vastgesteld. Zo slingerde asbest rond aan huisnummer 56. Die gebroken asbestplaten bleven daar meerdere dagen liggen. Op de werf is ook nergens een gesloten asbestcontainer te zien, hoewel dat toch een vereiste is. Bovendien raakt asbest vermengd met gewoon steenpuin. Daardoor kan asbest zich verspreiden in Gent. Denk maar aan het geval met vervuild steenpuin op een wandelpad in de Bourgoyen-Ossemeersen in 2007", zeggen de buurtbewoners bezorgd. "We hebben vragen over het gebrek aan beschermende maatregelen bij de afbraak van deze woningen."


De stad ontkent dat er meer problemen zijn. "Niet alle vezelplaten of golfplaten bevatten asbest. Met het blote oog zijn asbesthoudende en niet-asbesthoudende materialen moeilijk van elkaar te onderscheiden."

Lees meer