4 Yves Van Maldeghem in de weer met zijn wafelijzers, in zijn zaak aan het Gouden Leeuwplein.
Yves Masscho Yves Van Maldeghem in de weer met zijn wafelijzers, in zijn zaak aan het Gouden Leeuwplein.

Strip onthult recept Max-wafels

LEGENDARISCHE ZAAK AAN GOUDEN LEEUWPLEIN VIERT 175STE VERJAARDAG

175 jaar al bestaat de Max-dynastie. De allerbeste wafels van Gent en ver daarbuiten zijn alleen daar te krijgen: bij Max op het Gouden Leeuwplein. Het recept van die lekkere wafels is voortaan terug te vinden in een stripverhaal van Mario Boone.

Yves Van Maldeghem (45) is het gezicht van Max. "Ik ben de zesde generatie en meteen ook de laatste", steekt hij van wal.


Max Consael richtte in 1839 een luxueus rondreizend eethuis op. Hij was de uitvinder van de appelbeignets. Max was meteen een trendsetter, met een open keuken, een luxueuze zaal vol spiegels en stijlvol personeel. "Max werd van vader op zoon en later ook op een dochter doorgegeven. Zo kwam de zaak in handen van mijn grootmoeder. Toen was er 35 man personeel. Mijn vader is een artistiek iemand, hij zag zo'n grote zaak niet zitten. En zo kwam Max in mijn handen. Al heb ik eerst mijn eigen zaak gehad, een restaurant aan het Van Beverenplein. Zo komt het dat Max enkele jaren niet heeft bestaan, tussen 1974 en 1999. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. En uiteindelijk ben ik toch in de zaak gestapt. Mijn hart ligt daar."


Yves zocht én vond een vaste toplocatie voor Max, aan het Gouden Leeuwplein. Hij zag zwarte sneeuw tijdens de Kobra-werken, maar herademt sindsdien. "Die Stadshal is een zegen voor mij als commerçant", grijnst hij, "maar als Gentenaar ben ik er nog altijd tegen. Ik werk nu met acht man personeel, maar ik bak nog alles zelf, volgens het originele recept en met gietijzeren wafelijzers van honderd jaar oud. Die gaan niet kapot, en gelukkig maar, want ze zijn nergens mee te vinden."


Yves is ervan overtuigd dat Max na hem zal sluiten. Hij ziet niemand de zaak overnemen. "Zo'n zaak is onbetaalbaar, zeker nu de horeca in het algemeen klappen krijgt", zegt hij. "Een toplocatie kost geld, en wij verkopen wafels, geen goud. Maar zo lang ik het goed kan, doe ik voort."


Maar eerst moest de 175ste verjaardag gevierd worden. "Dat valt samen met 15 jaar Figurentheater Tok van Freddy Claeys", zegt Yves. "En dus vieren we samen. Ik leerde Freddy kennen toen ik een poppenspeler zocht voor de sinterklaasfeestjes in mijn zaak. Nu heeft Freddy een stuk gemaakt voor zijn draadpoppen over de wafels van Max. Heel leuk. We hebben het verhaal ook laten vereeuwigen door een striptekenaar. Daarin wordt subtiel aangebracht dat kinderen manieren moeten hebben op restaurant. Maar in de strip staat ook het echte recept van de Max-wafels."


Het stuk MAX van figurentheater TOK speelt op 30 en 31 oktober en 1 en 2 november, telkens om 15 uur, in de Gruuthuuskelder van het Novotel aan het Goudenleeuwplein. Tickets 7 euro.

4 Een foto van Wafelhuis Max uit de oude doos.
Repro Masscho Een foto van Wafelhuis Max uit de oude doos.
4 Figurentheater Tok voert een stuk op over de wafels van Max.
Yves Masscho Figurentheater Tok voert een stuk op over de wafels van Max.
4 Zo ziet de zaak eruit in de strip.
Repro Masscho Zo ziet de zaak eruit in de strip.

Lees meer