Ellen Bruyninckx in haar ergotherapiepraktijk.
Wannes Nimmegeers Ellen Bruyninckx in haar ergotherapiepraktijk.

Studies combineren met start-up

ELLEN BRUYNINCKX (26) IS GENTSE STUDENT-ONDERNEMER VAN 2017

De 26-jarige ergotherapeute Ellen Bruyninckx is gisteren verkozen tot het nieuwe uithangbord van Gentse student-ondernemers. De UGent-studente combineert haar masteropleiding orthopedagogiek met een eigen ergotherapiepraktijk en twee ondernemingen. "Met mijn verhaal wil ik andere studenten overtuigen om ook te ondernemen", klinkt het.

Ellen Bruyninckx leek op het eerste zicht niet voorbestemd om een ondernemer te worden. In het middelbaar onderwijs studeerde ze af als tandtechnicus. "Een praktijkgerichte opleiding die me niet had voorbereid op hoger onderwijs", vertelt de kersverse student-ondernemer van het jaar.

Andere wending

Op haar achttiende werd Ellen geveld door klierkoorts die gepaard ging met ernstige pijn aan haar gewrichten. "De dokters konden er geen diagnose op plakken, maar ik zat in die periode niet goed in mijn vel. Ik ben er van overtuigd dat dit ook zijn effect had op mijn gezondheid." Haar leven nam een andere wending toen Ellen in aanraking kwam met ergotherapie: een behandelingsmethode die mensen met een tijdelijke of blijvende beperking helpt om hun levenskwaliteit te verbeteren. "Je focust op wat mensen wèl nog kunnen met hun mogelijkheden. Dat lag volledig in de lijn met wat ik wilde doen."


Ze ging een jaar aan de slag in een winkel om haar studies ergotherapie te bekostigen en ontpopte zich tot een bezige bij. Vandaag combineert ze haar eigen ergotherapiepraktijk met het runnen van de website ergopraktijk.be: een platform waar ergotherapeuten zichzelf kunnen voorstellen en cliënten kunnen bereiken. En daar blijft het niet bij, want met haar tweede onderneming INROL verleent ze advies aan bouwbedrijven rond levenslang wonen.


"In mijn ervaring als ergotherapeute merkte ik dat heel wat woningen, ook nieuwbouwprojecten, geen rekening houden met levenslang wonen. Mijn vader is projectontwikkelaar dus ik ben van thuis uit wel vertrouwd met de bouwwereld. Met INROL zorgen we er voor dat nieuwe woningen aangepast kunnen worden aan noden van bewoners zonder dat er veel breekwerk aan te pas moet komen."


Het combineren van studies en werken ervaart Ellen niet als een obstakel, mits een goed communicatiesysteem.


Met haar verkiezing als student-ondernemer treedt Ellen in de voetsporen van Laura Verhulst, alias Madam Bakster, die het voorbije jaar hoge toppen scheerde met haar gezonde bakkerij. "Ik hoop dat ik net als haar een rolmodel kan zijn voor andere studenten en dat mijn persoonlijk verhaal het sociaal ondernemerschap een duwtje in de rug kan geven."

Lees meer