De tafelschuimster ging de hele kust af.
Jelle Houwen De tafelschuimster ging de hele kust af.

Tafelschuimster wordt geïnterneerd: “Ernstig aangetast beoordelingsvermogen”

De beruchtste tafelschuimster van ons land wordt geïnterneerd. Dat heeft de Gentse rechtbank vrijdag beslist. “Mijn cliënte heeft hulp nodig en geen gevangenisstraf”, zei haar advocaat Peter Gonnissen bij de behandeling van de zaak.

Nadine W. werd intussen al talloze keren veroordeeld voor feiten van tafelschuimen. Ze ging de hele kust af en kwam ook naar restaurants in Gent, waar ze telkens een broodje of een croque bestelde. Na haar maaltijd zei ze telkens dat ze niet kon betalen. Omdat W. gewoonlijk niet in persoon kwam opdagen in de rechtbank, kreeg ze telkens de maximumstraf. Die straffen liepen intussen al zo hoog op dat ze tot 2026 in de cel zou moeten blijven.

Geestesstoornis

Maar enkele maanden geleden kreeg ze dan toch ondersteuning van een advocaat. Peter Gonnissen liet haar onderzoeken door een psychiater, die in zijn verslag besloot dat W. ernstige psychische problemen heeft. In de Gentse rechtbank moest ze zich verantwoorden voor vijf feiten van tafelschuimen, maar vroeg de verdediging om de gunst van de opschorting uit te spreken. Als dat niet kon, vroeg hij de internering. “W. heeft sinds haar tienerjaren psychische problemen en viel de jongste jaren erg diep. Ze zwierf dakloos door de straten”, klonk het. De psychiatrische verslagen steunden die stelling en ook het Openbaar Ministerie ging akkoord met de internering.

De rechtbank volgde de redenering van de verdediging vrijdag en erkende ook voor het eerst dat de psychische integriteit van de slachtoffers werd bedreigd of aangetast. Daarom besloot de rechter de internering uit te spreken voor W. “Ze lijdt aan een geestesstoornis en heeft een ernstig aangetast beoordelingsvermogen”, klinkt het vonnis. “Die stoornis heeft de controle over haar daden tenietgedaan.”

Of W. nu ook meteen geïnterneerd wordt, is nog niet duidelijk. “Omdat we nog met lopende zaken zitten in beroep, moeten we nog even uitzoeken hoe dat zit”, volgens Gonnissen, die wel opgelucht reageert op het vonnis. “We moeten het ook met de gevangenis afspreken. We gaan zeker verder met alles wat we aan het doen zijn.”

LEES OOK: Tafelschuimster is ontoerekeningsvatbaar

Lees meer