Auteur Dirk Van Thuyne en burgemeester Daniël Termont tijdens de boekvoorstelling.
Foto Didier Verbaere Auteur Dirk Van Thuyne en burgemeester Daniël Termont tijdens de boekvoorstelling.

Termont scherp tijdens boekvoorstelling

BURGEMEESTER HAALT UIT NAAR COALITIEPARTNER OPEN VLD EN MATHIAS DE CLERCQ

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) haalde in Gent tijdens zijn boekvoorstelling scherp uit naar coalitiepartner Open Vld en kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq. "Ik begrijp de bocht van de liberalen niet om enkele knippen in het circulatieplan weer af te schaffen", aldus Termont. Hij noemde het plat opportunisme.

In de historische kelder van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt stelde auteur Dirk Van Thuyne zijn boek 'Termont' voor. De burgemeester excuseerde zich verschillende malen en noemde de publicatie twee weken voor de verkiezingen 'louter toeval'. De boekvoorstelling vervelde al gauw tot een analyse van de laatste zes jaren van de populaire burgemeester, zijn politieke toekomst en de keuzes van de toekomstige partners in het stadhuis. "Alles wijst erop dat het kartel sp.a/Groen ook na 18 oktober de grootste fractie blijft in Gent. En onze tegenstanders moeten zich geen illusies maken, want over mijn opvolging zijn duidelijke afspraken. Ongeacht het aantal voorkeurstemmen is Rudy Coddens onze volgende burgemeester van Gent", aldus Daniël Termont.

Bocht naar rechts

Samen besturen met N-VA lijkt uitgesloten en ook CD&V, de favoriete bruid van Termont, doet het niet goed volgens een peiling van Het Mediahuis. Het voortzetten van de huidige bestuursmeerderheid met Open Vld lijkt dus de enige optie. Maar de uitspraken en verkiezingsbeloften van Gents liberaal boegbeeld Mathias De Clercq zitten Termont dwars. De liberalen stellen enkele knippen in het circulatieplan in vraag.

"De liberale bestuursploeg was tot voor kort een progressieve en sociale familie. Samen hebben we met het circulatieplan Gent een stuk leefbaarder en veiliger gemaakt. Maar de drang naar de burgemeesterssjerp doet hen nu een bocht naar het centrum of zelfs rechts nemen. Mathias verkoopt zichzelf om met de N-VA te besturen. Een partij die heel veel kapot gemaakt heeft in het politieke metier en vaak persoonlijke aanvallen uitvoerde op mij. Mathias zei dat hij zich zal richten op een nationaal politiek mandaat als hij geen burgemeester wordt. Ik wens hem veel geluk in de Kamer", vertelde Termont teleurgesteld. Over zijn eigen ambities was hij duidelijk. "Ik wil stemmenkampioen van de lijstduwers worden in Gent, maar daarna word ik de grootste militant van de partij. Zonder mandaat".

Zes petjes

In het boek 'Termont', dat auteur Dirk Van Thuyne schreef, belicht hij de zes petjes die Daniël op het hoofd draagt: de burgemeester, maar ook Daniël de sportliefhebber, de netwerker, de communicator, familieman en de socialist.


Hoe hij het als eenvoudige jongen vanuit een woonwagen schopte tot machtigste en populairste man van Gent. "Geen verkiezingsstunt, maar toeval", herhaalde hij nogmaals. Hij bedankte het aanwezige publiek en de auteur voor het mooie afscheidsgeschenk. Het boek wordt uitgegeven bij Houtekiet.

Lees meer