3 Tibbe Verschaffel (23) is student-ondernemer van het jaar.
Wannes Nimmegeers Tibbe Verschaffel (23) is student-ondernemer van het jaar.

Tibbe (23) is student-ondernemer van het jaar

Jonge Moerbekenaar strijdt tegen opwarming van de aarde

Een jonge ondernemer met een groen hart. Tibbe Verschaffel (23) uit Moerbeke-Waas is op de Gentrepreneur Awards verkozen tot student-ondernemer van het jaar. Zijn bedrijfje Planet B zet allerlei projecten op om de opwarming van de aarde tegen te gaan: van ecologische zomerbars tot de verkoop van bamboefietsen.

Optimist tot in de kist: zo beschrijft Tibbe zichzelf. "Ik zie mensen graag", legt hij uit. "Ik zie het goede in iedereen en ik ben een dromer. Het meeste geld in de wereld verdienen? Dat interesseert mij niet. Ik wil maatschappelijk mijn steentje bijdragen."

Het is Tibbe Verschaffel ten voeten uit: een dromer, én een doener. Al erg jong wist hij dat ondernemer zou worden. Op zijn veertiende haalde hij weggegooide kerstbomen op, plantte hij ze in de tuin, om ze een jaar later weer door te verkopen. Twee jaar later richtte hij de sportclub 'Kettei' op. "Ik wou graag kickboks beoefenen, maar kon dat nergens in de buurt doen en was te jong om met de auto te rijden", zegt Verschaffel. Dus richtte hij als 16-jarige knaap dan maar zijn éigen club op. Vandaag is Kettei een bloeiende vereniging met meer dan zeventig leden.

3 Tibbe Verschaffel met zijn bamboefiets.
Foto Yannick De Spiegeleir Tibbe Verschaffel met zijn bamboefiets.

Bamboefiets

Dé doorbraak van Verschaffel kwam er met 'The Ecobike': een zelfontworpen fiets, bijna volledig gemaakt van bamboe. Ecologisch, hip én stevig, aldus Verschaffel, en misschien wel de eerste CO2-neutrale fiets ooit. Vorig jaar won hij met zijn project de ondernemerswedstrijd 'DO! Goes USA' en kon hij zijn fietsen twee weken lang voorstellen in de Verenigde Staten. Uit het fietsmerk ontstond ook het bedrijfje van Verschaffel, Planet B, dat nu project na project organiseert met één rode draad: duurzaamheid. Dit jaar staat Planet B in voor de organisatie van de ecologische zomerbar The Village in Moerbeke-Waas, binnenkort volgt een podcast rond maatschappelijk bewustzijn. Planet B is op korte tijd uitgegroeid tot een onderneming met al vijf vaste medewerkers, en wil de komende maanden en jaren blijven groeien.

Dat alles leverde Tibbe gisteren de prestigieuze titel van student-ondernemer van het jaar op. "Dit is een droom", reageerde de jongeman opgetogen op het podium. "Ik raad alle andere jonge ondernemers aan om er altijd voor te blijven gaan. En om ook steeds duurzaamheid mee te nemen in het verhaal. Ik ben geweldig, geweldig blij."

3 De vijf finalisten op een rij.
Wannes Nimmegeers De vijf finalisten op een rij.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer