Tot vijf jaar cel voor drugsbende Brugse Poort

De twintigkoppige drugsbende die in een half jaar tijd maar liefst 1,8 miljoen euro zou verdiend hebben aan de verkoop van cocaïne in de Brugse Poort in Gent, is zwaar gestraft. De kopstukken moeten vijf en vier jaar naar de cel, andere leden krijgen straffen van een jaar tot 30 maanden.

Afgezien van één Nederlandse verdachte die de vrijspraak kreeg omdat twijfel bestaat over zijn betrokkenheid en drie bendeleden die hun straf met uitstel kregen, moeten alle leden een effectieve celstraf uitzitten. Kopstuk A.S. is het zwaarst gestraft met vijf jaar cel, een boete van 12.000 euro en een verbeurdverklaring van 150.000 euro. Drie ondergeschikten kregen vier jaar cel en boetes van 6.000 euro.

Minder dan 10 kilo

De bende verspreidde tussen juni en november 2016 zijn drugs vanuit panden in de Bellefleurstraat en de Kettingstraat, waar ze ook straatdealers onderdak gaf. Volgens hun advocaten was hun handeltje niet zo grootschalig. Er werd immers nog geen tien kilogram cocaïne in beslag genomen. Maar de 32 telefoontaps die politie en parket uitvoerden, maakten de grootorde van de bende en de rol van elk lid glashelder.


De bende was minutieus georganiseerd. De leider stuurde een Syriër aan die de straatdealers regelde en een Tunesische Belg die de logistiek organiseerde. De straatdealers, die vaak betaald werden met maaltijden of drugs, verdeelden het goedje in de Brugse Poort, Ledeberg, de Overpoortstraat, bij Sint-Jacobs of aan het Sint-Pietersstation.


(WSG)

Lees meer