Felicitas Van Oudenhove is de oudste Gentenaar en wil dat nog een tijdje blijven.
Foto Sabine Van Damme Felicitas Van Oudenhove is de oudste Gentenaar en wil dat nog een tijdje blijven.

Trappen lopen? Scrabble? Geen probleem

ALLEEN OGEN NIEUWE OUDSTE GENTENAAR (109) GAAN STERK ACHTERUIT

Na het overlijden van de 111 jaar oude Fernande De Raeve, wordt de fakkel van oudste levende Gentse overgenomen door Felicitas Van Oudenhove, die op 6 december 109 jaar oud werd. Felicitas verblijft in een rusthuis, maar is nog helemaal bij de pinken en zelfs nog goed ter been.

Fernande De Raeve was met haar 111 jaar de oudste Belg, en dus ook de oudste Gentenaar. Drie dagen na haar 111de verjaardag overleed ze, eigenlijk vrij onverwacht. Ze was wel ziek, maar had gevraagd haar verjaardagfeest uit te stellen tot ze beter was zodat ze rechtop zou kunnen zitten met haar mooiste kleed aan. Maar het heeft niet mogen zijn voor Fernande. Woensdagavond is ze overleden.


Net op die dag werd Felicitas Van Oudenhove 109 jaar oud. "Zij is nu de oudste Gentenaar en is vast van plan dat nog een hele tijd te blijven", vertelt haar jongste dochter Hettie De Wilde (75). Felicitas woont in het woonzorgcentrum Zonnehove in Sint-Denijs-Westrem. Ze heeft 11 kinderen gehad, waarvan er al 4 overleden zijn. Haar oudste zoon wordt volgend jaar 88.


"Ons moeder is nog heel erg bij de pinken", vertelt Hettie. "Ze weet perfect wat ze wil en is ook fysiek nog heel erg goed. Ze is van plan dat nog een tijd zo te houden. 'Ik heb geen haast', lacht ze dan. In het woonzorgcentrum fietst ze nog geregeld op een hometrainer, en ze doet nog trappen. Ze woont op de derde verdieping, maar de kinesisten gaan altijd één verdieping omlaag en weer omhoog met haar. Ze heeft wel een arm nodig omdat haar zicht sterk achteruit gaat. Maar haar benen zijn nog meer dan oké."


"Samen met familie vult ze nog heel graag kruiswoordraadsels in. Wij lezen dan de opgave voor, zij dicteert het antwoord. Op woensdagmiddag scrabbelt ze. We hebben zelf een scrabblebord voor haar gemaakt, met heel grote letters. Maar zelfs dat wordt soms moeilijk, omdat ze letters als N en Z door elkaar begint te halen. Haar ogen, dat is het enige wat haar parten speelt."

Betovergrootmoeder

Felicitas heeft een gigantisch grote familie. Ze was gehuwd met Lode De Wilde en samen hadden ze 11 kinderen, van wie er helaas al 4 overleden zijn. Het aantal kleinkinderen en achterkleinkinderen is ontelbaar. Ze is zelfs al 16 keer betovergrootmoeder. Haar eigen achterkleindochter is haar huisarts. "Op haar 100ste verjaardag heeft ze voor de laatste keer een groot feest gegeven. Behalve de familieleden die in het buitenland wonen, en dat is een pak, was iedereen aanwezig. Toen waren we met 144", lacht Hettie.


Felecitas Van Oudenhove wordt qua leeftijd trouwens op de hielen gezeten door nog een Gentse. Marietta Bouverne wordt op Kerstmis ook 109 jaar oud.

Lees meer