UGent-medewerker dient klacht in tegen Dries Van Langenhove

UGent-medewerker en de man achter het Twitter-account ‘Schuld en Vrienden’ Sebastiaan Van Severen zal klacht indienen tegen Dries Van Langenhove en onbekenden wegens laster en doodsbedreigingen. Dat heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge bevestigd aan De Morgen. Van Severen bekritiseerde Van Langenhove en Schild & Vrienden via een anoniem Twitter-account, maar zijn identiteit werd te grabbel gegooid. Hij ontkent dat hij ooit zijn statuut als UGent-medewerker zou hebben misbruikt om persoonlijke gegevens van studenten die bij de radicale groepering Schild en Vrienden zijn aangesloten te achterhalen. “De aantijgingen gericht aan mijn adres zijn lasterlijk en vals.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Via de Twitter-account Schuld & Vrienden legde de UGent-assistent in kwestie inside informatie bloot over Schild & Vrienden, de radicale jongerenbeweging van Dries Van Langenhove die intussen op een lijst van Vlaams Belang verkozen is tot Kamerlid. Enkele anonieme gebruikers van het internetforum 4chan slaagden er vorige week in de identiteit en persoonlijke gegevens van de persoon achter het account te achterhalen. De man in kwestie, Sebastiaan Van Severen, kreeg doodsbedreigingen en haalde uiteindelijk zijn socialemediaprofielen offline.

“Je zal opgeschrikt worden door jouw eigen schaduw en continu over je schouders moeten kijken om zeker te zijn dat niemand jou aan het achtervolgen is”, klonk het onder andere.

Private gegevens

In een videoboodschap op Twitter beschuldigde Van Langenhove de UGent-assistent ervan “private gegevens, bankgegevens, adressen, namen, foto’s van kinderen van mensen in en rond Schild & Vrienden online te smijten”. Daarmee doet hij volgens Van Langenhove aan ‘doxxing’, private gegevens online zetten om mensen te intimideren. Volgens de Schild & Vrienden-leider worden de rollen van slachtoffer en dader in de zaak omgewisseld.

Maar de Gentse universiteit zegt dat Van Severen geen intern reglement heeft overtreden, en dat er ook deontologisch geen probleem is. “Tweets die door hem werden gepubliceerd, zijn voor eigen rekening. Hij publiceerde deze niet namens of voor rekening van de UGent. Er zijn geen aanwijzingen dat hij zijn hoedanigheid van assistent aan de UGent heeft misbruikt.”

Links: Schuld & Vrienden parodieerde in hun logo het echte Schild & Vrienden-logo, maar dan in het roze. Ook Pepe The Frog dook erin op, een populaire internetmeme die later werd geassocieerd met extreemrechts. Rechts: Dries Van Langenhove in het filmpje waarin hij de UGent-medewerker met naam en toenaam noemt.
Twitter Links: Schuld & Vrienden parodieerde in hun logo het echte Schild & Vrienden-logo, maar dan in het roze. Ook Pepe The Frog dook erin op, een populaire internetmeme die later werd geassocieerd met extreemrechts. Rechts: Dries Van Langenhove in het filmpje waarin hij de UGent-medewerker met naam en toenaam noemt.

Laster

De assistent zelf reageerde vanavond “eenmalig”. Hij ontkent dat hij misbruik zou hebben gemaakt van zijn statuut als UGent-medewerker om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van studenten, zegt hij. “Ik, Sebastiaan Van Severen, wens graag eenmalig te reageren op de valse en lasterlijke aantijgingen gericht aan mijn adres door Dries Van Langenhove. Eerst en vooral sluit ik mij aan bij de verklaring van de UGent. Verder ontken ik formeel enig gebruik, noch misbruik te hebben gemaakt van mijn statuut als UGent-medewerker teneinde toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens van UGent-studenten.”

Van Severen heeft ook een advocaat onder de arm genomen, meester Walter Van Steenbrugge. Van Langenhove zelf zei eerder al dat hij een advocaat op de zaak had gezet. Hij laat in een reactie weten het gerecht haar werk te willen laten doen. “Ik vind dit belachelijk. Ik weet al meer dan een jaar dat hij achter het account zit. Ik heb de leden van Schild & Vrienden laten weten de man niet lastig te vallen.”

120 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wilfried Vanden Berg

    Mijn reactie zal heel waarschijnlijk weer verwijderd worden. Maar het valt wel op dat het in Gent gebeurt , die aanklacht. Het gerechtsgebied van Oudenaarde en Brakel . En van iemand van OVLD . Raar . Wie zou daar weer eens kunnen achter zitten . Iemand die heel graag op de achtergrond de boel op stelten wil zetten zonder zijn naam vernoemd te zien in de media ?

  • Filip Van Bouwel

    "Maar de Gentse universiteit zegt dat Van Severen geen intern reglement heeft overtreden, en dat er ook deontologisch geen probleem is. “Tweets die door hem werden gepubliceerd, zijn voor eigen rekening." Maar toen de Pano reportage over Van Langenhove uitgezonden werd, vond de UGent het wel gepast om Dries de toegang te ontzeggen tot de universiteit. Twee maten en gewichten ...

Lees meer