7 683 Gentenaars braken het wereldrecord meest aantal gele truien op een fiets aan de Watersportbaan.
BELGA 683 Gentenaars braken het wereldrecord meest aantal gele truien op een fiets aan de Watersportbaan.

VIDEO. 683 fietsers verpulveren in Gent wereldrecord ‘meeste gele truien’

Tijdens de ‘BK Yellow Ride’ hebben 683 Gentenaars zondagochtend het wereldrecord het meest gele truien op een fiets met verve gebroken. Het vorige record stond op naam van het Britse bedrijf Sky met 270 gele truien.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Samen met wielermusea KOERS (Roeselare) en VELODROOM (Boom) en de organisatie van het BK zette de stad Gent alles op alles om het vorige record uit 2015 van de tabellen te vegen. Dat ze in hun opzet zouden slagen, stond in de sterren geschreven. Afgelopen week sloot de stad het aantal inschrijvingen af en toen al was duidelijk dat de kaap met gemak zou gehaald en zelfs verdubbeld worden. Zondagochtend kwam een gerechtsdeurwaarder ter plaatse aan de Watersportbaan. Hij registreerde het nieuwe wereldrecord.

7 Ook voormalig wielrenner Johan Museeuw was van de partij.
BELGA Ook voormalig wielrenner Johan Museeuw was van de partij.

De recordpoging werd symbolisch mee in goede banen geleid door Lucien Van Impe. Hij was in 1976 de laatste Belg die de Tour de France op zijn naam kon schrijven, en dus in de gele trui naar huis mocht. Voormalig wielrenner Johan Museeuw nam zelf deel aan de fietstocht. Net als Frans Geldof, de bekende look-a-like van Eddy Merckx. De enige valse noot tijdens de organisatie was de chaotische start waarbij de gele rijders zich een weg moesten banen tussen vrachtwagens en auto’s. Voor de rest verliep de organisatie vlekkeloos.

7
Photo News

“De omstandigheden om te fietsen waren fantastisch vandaag. We hebben al heel wat vlaggen gezien langs het parcours in Gent en Drongen en leuk dat er ook heel wat kinderen deelnamen aan de tocht”, reageert een opgetogen schepen van sport Sofie Bracke (Open Vld). “We zijn heel fier dat we het record van Sky gebroken hebben. Ik heb genoten van de tocht. We zijn ook langs het ouderlijk huis van Tiesj Benoot gereden in Drongen", zegt burgemeester Mathias De Clercq.

7 Ook burgemeester Mathias De Clercq was van de partij.
Photonews Ook burgemeester Mathias De Clercq was van de partij.
7 Er namen ook heel wat kinderen deel aan de recordpoging.
Er namen ook heel wat kinderen deel aan de recordpoging.

Kobe (7) was samen met zijn ouders Tom Martens en Kelly Strobbe van de partij op de Watersportbaan. “Voor onze zoon was het een zeer leuke ervaring. We zijn allemaal verzot op de koers en deze namiddag gaan we supporteren voor Wout Van Aert.”

Hondje Judy

Een andere opmerkelijke deelnemer was hondje Judy die in de fietsmand mee werd genomen door haar baasjes Marc Vandenbruwaene en Heide Tanghe. “Judy is het gewoon om te fietsen. We nemen haar ook elk jaar mee naar de Ronde van Frankrijk.”

7 Hondje Judy was één van de opmerkelijke deelnemers tijdens de recordpoging.
Yannick De Spiegeleir Hondje Judy was één van de opmerkelijke deelnemers tijdens de recordpoging.

Aan de fietstocht namen meer dan 683 mensen deel, maar wie geen gele trui droeg van de organisatie werd niet mee opgenomen in de telling voor het record. Dat was onder meer het geval voor Joanne Simpson, dochter van wijlen wielrenner Tom Simpson, die een truitje droeg met een beeltenis van haar vader.

7 Joanne Simpson, dochter van de betreurde Tom Simpson.
Photonews Joanne Simpson, dochter van de betreurde Tom Simpson.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer