3 Tram 1 rijdt in de Burgstraat over de belabberde sporen.
Wannes Nimmegeers Tram 1 rijdt in de Burgstraat over de belabberde sporen.

Werken, circulatieplan en... weer werken

WERF 'WIEBELTRAM' GEEFT HANDELAARS BURGSTRAAT GENADESLAG

De Burgstraat gaat volgend najaar dicht voor de heraanleg van de tramsporen. De tram wiebelt er door versleten sporen. De handelaars zien het met lede ogen aan, want de voorbije jaren kregen ze de ene na de andere werf in hun maag gesplitst.

In febuari 2015 was de Rekelingenbrug aan het einde van de Burgstraat afgesloten omdat ze instabiel was. Daarna volgden werken aan de tramsporen van de Groentenmarkt, Vleeshuisburg en werd de omgeving van de Peperstraat en het Klein Raamhof opengebroken voor rioleringswerken. "Daarna kwam het circulatieplan er bij waardoor het doorgaand verkeer verdween", zegt de bekende inlijster Frank Gaspart uit de Burgstraat. "Ik ben mijn hele leven achtervolgd door werken. Toen ik nog in de Ajuinlei zat, was het ook de ene werf na de andere. Van de dertig jaar dat ik in Gent centrum werk, ben ik zeker 5 jaar afgesloten geweest van de buitenwereld door werken. Dat er nu nog een werf bijkomt, is niet gunstig voor de buurt. En het gaat hier al niet goed sinds de invoering van het circulatieplan. Ik hoor van heel wat handelaars dat ze het moeilijk hebben. Nog eens een werf, is het laatste wat we hier nodig hebben", zegt hij.


Voor Paul Van Houtte van Paul Mode zijn de aangekondigde werken van De Lijn de druppel. "Ik stop ermee. In februari of maart doek ik mijn zaak op. Het was de winkel van mijn ouders die al 71 jaar in de Burgstraat gevestigd is. Ikzelf doe het al 30 jaar, maar de resultaten zijn er gewoon niet meer, hoe spijtig ik dat ook vind. Ik heb altijd veel klanten van buiten Gent gehad omdat er maar weinig gelijkaardige winkels in de regio zijn, maar er zijn er veel die er tegenop kijken om nog naar Gent te komen", legt Paul uit.

3 Paul Van Houtte sluit na dertig jaar Paul Mode.
Wannes Nimmegeers Paul Van Houtte sluit na dertig jaar Paul Mode.

Levenswerk

"Ik dacht er al een tijdje aan, maar als de straat nu ook nog eens maandenlang onbereikbaar zal zijn, kan ik er maar beter meteen mee ophouden. Ik heb vorig jaar zwaar geïnvesteerd in de winkel, dus zomaar elders een zaak beginnen, gaat niet. Ik ben 56 jaar, dat is geen leeftijd om een levenswerk te stoppen, hé. Maar doorgaan is geen optie. Ik denk dat er in de straat toch nog een paar zijn die geen half jaar wegenwerken meer kunnen verdragen."


Heropleving


De werken gebeuren in opdracht van De Lijn en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Hij maakt er 2,3 miljoen euro voor vrij. Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zegt dat het probleem van de Burgstraat al een jaar geleden gesignaleerd werd. "De tram wiebelt omdat de sporen versleten zijn. Hoe lang het duurt vooraleer dat echt een probleem wordt, kan alleen De Lijn inschatten, maar het probleem moet opgelost worden. Ik kan me zeker voorstellen dat de handelaars opzien tegen nog eens werken. Jammer, want het is een buurt die aan het heropleven is", stelt Watteeuw.


Niet alleen in de Burgstraat rijdt een wiebelende tram. Ook aan de Nederkouter, ter hoogte van de Ketelvest, doet het probleem zich voor. Wanneer dat opgelost moet worden, is nog niet geweten.

3 Inlijster Frank Gaspart overleeft ternauwernood.
Wannes Nimmegeers Inlijster Frank Gaspart overleeft ternauwernood.

Lees meer