Het voltallige bestuur van de nieuwe vzw Woongift.
Yannick De Spiegeleir Het voltallige bestuur van de nieuwe vzw Woongift.

Woongift willen leegstaande huizen renoveren om dakloze Gentenaars te huisvesten

Vzw Woongift bindt de strijd aan met de leegstand van sociale én private woningen in Gent. Na een renovatie wil de nieuwe organisatie de panden ter beschikking stellen van mensen die nood hebben aan een dak boven hun hoofd. “We willen onze handen zetten onder alle Gentenaars”, zegt bestuurslid Mania Van der Cam.

De beelden van de beruchte Pano-reportage over de sociale krotwoningen in de Sint-Bernadettewijk staan bij velen op het netvlies gebrand. Net als in andere Vlaamse steden maakt de wooncrisis in Gent heel wat slachtoffers: voor wie in armoede leeft, is het een uiterst moeilijke opgave om een betaalbare woning te vinden.

De initiatiefnemers willen geen steen werpen naar de beleidsmakers, maar willen anderzijds ook niet langer lijdzaam toekijken. “We hadden drie opties. Wachten tot iemand politiek zelfmoord pleegt en de belastingen verdubbelt, maar dat is niet realistisch en ook niet wenselijk. Wachten tot er zich opnieuw persoonlijke drama’s afspelen zoals in het verleden onder meer gebeurde met Jordy (19-jarige jongeman die drie jaar geleden van ontbering stierf in de Blaarmeersen, red.) óf iets opbouwen waar onze stad fier op kan zijn”, zegt Rudi Van Landeghem, voorzitter van vzw Woongift. “Al beseffen we ook dat we niet alle problemen kunnen oplossen.”

Solidariteitsfonds

Met de oprichting van een solidariteitsfonds wil de organisatie tegemoet komen aan de hoogstnoodzakelijke noden van de zwakkeren. In de eerste plaats richten de oprichters hun pijlen op een betere huisvesting. “We zijn in gesprek gegaan met de drie grootste sociale huisvestingsmaatschappijen om te vragen welke woningen er leegstaan omdat ze moeten gerenoveerd worden. Voor een pand met één slaapkamer voorzien we 21.000 tot 23.000 euro. Per slaapkamer komt er 3.000 euro bij per kamer”, verduidelijkt Van Landeghem. Ook de private markt wordt mee in het vizier genomen. Volgens het leegstandsregister van de stad Gent staan er momenteel 493 panden leeg in de stad. “Via de leegstandcoaches komen we in contact met private eigenaars die niet in staat zijn om de renovatie van hun eigendom te betalen. We onderzoeken of we binnen het vooropgestelde budget van maximum 40.000 euro een pand kunnen laten voldoen aan de wooncode om het later via een sociaal verhuurkantoor ter beschikking te stellen aan de doelgroep.”

Kappersbezoek

Naast de begeleiding naar een woonst wil Woongift ook inzetten op ruimere begeleiding voor het betalen van kleding, voeding of een kappersbezoek. Daarvoor rekent het ook op de steun van de Gentenaars. “We doen een oproep om geld te storten op de rekening van de Koning Boudewijn stichting. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar”, zegt Pascal Debruyne, ondervoorzitter van vzw Woongift. “Daarnaast gaan we vrijwilligers oproepen om op verschillende tijdstippen en plaatsen van de stad omstaanders te vragen om een kleine gift te doneren om daklozen en behoeftigen te ondersteunen.”

De oprichting van vzw Woongift krijg een verlengstuk op 14 september tijdens de startdag tegen armoede in de faculteit Economie van de Universiteit Gent in de Tweekerkenstraat. Verschillende Gentenaars zullen er getuigen over hoe ze op één of andere manier in de armoede beland zijn. “We vragen nu al aandacht voor de startdag omdat we alle Gentenaars willen oproepen om mee te werken aan het verminderen van armoede en dakloosheid door hun ideeën te spuien”, zegt Van Landeghem. Ook tijdens de Gentse Feesten zal vzw Woongift zichtbaar zijn. “We hebben alle pleinverantwoordelijken een brief geschreven om te vragen in hun vipruimte een box te zetten om ons project te steunen.”

Meer info op de website www.woongift.gent.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer