Leerkracht Anne De Vos en leerlinge Deborah Van Dorp controleren de voeten op ouderdomsdiabetis.
Frank Eeckhout Leerkracht Anne De Vos en leerlinge Deborah Van Dorp controleren de voeten op ouderdomsdiabetis.

Zevendejaars zetten zich in voor Happy Feet

De zevendejaars Thuis- en Bejaardenzorg van KA Geraardsbergen trokken naar woonzorgcentrum De Populier om er te werken rond ouderdomsdiabetis. Hun bezoek kaderde in het project Happy Feet, een initiatief dat werd opgezet door de Belgische Federatie voor Zorgkundigen met als doel ouderdomsdiabetes sneller op te sporen aan de hand van nauwkeurige observatie van de voeten. "Dit project toont aan dat de rol van de zorgkundige in het tijdig vaststellen van deze ziekte bij ouderen cruciaal is", benadrukt leerkracht Anne De Vos.


De voeten van de bewoners van het WZC werden één voor één zorgvuldig onder de loep genomen. De leerlingen maakten hierbij gebruik van een uitgekiende checklist. Intussen was er ook tijd voor een praatje, wat de ervaring voor zowel de leerling als de zorgvrager des te aangenamer maakte. "We hadden ouderdomsdiabetes nog nooit op deze manier bekeken. De praktische invalshoek maakte dit project zeer interessant", zegt leerlinge Deborah Van Dorp.


Ook het personeel van het WZC De Populier was onder de indruk van de efficiëntie van deze aanpak en overweegt om een voorstel in te dienen om het voetonderzoek op termijn in te voeren als maandelijkse controle van de bewoners. (FEL)

Lees meer