Gezinsdrama schokt hele buurt

DEPRESSIEVE MAN VERMOORDT VROUW EN PLEEGT VERVOLGENS ZELFMOORD

In een flat in de Plezantstraat in Sint-Niklaas zijn begin deze week twee lichamen gevonden. Volgens de eerste vaststellingen gaat het om een gezinsdrama. Een man van 70 jaar sneed eerst zijn vrouw de keel over en pleegde daarna zelfmoord. De man was al een tijdje depressief. Zijn vrouw leed aan een zware vorm van diabetes.

De 70-jarige Johan D.F. en zijn 64-jarige echtgenote T. hadden nog maar recent hun woning verkocht en ingeruild voor een nieuwbouwflat in de Plezantstraat in Sint-Niklaas. Het was de dochter die maandagavond alarm sloeg omdat ze niks meer van haar ouders vernomen had en hen ook niet kon bereiken. "Ze is zelf poolshoogte komen nemen", getuigt buurman Adam Tchapanov. "Ze heeft eerst lange tijd aangebeld en staan kloppen op de deur maar er kwam geen enkele reactie. Ze is dan via het terras van de buren langs de buitenkant toch aan de flat van haar ouders geraakt. Ze kon zo door het raam kijken en zag toen haar moeder liggen."

De vrouw blijkt op een gruwelijke manier om het leven gebracht te zijn. Haar echtgenoot had haar de keel overgesneden waarna ze is doodgebloed. Daarna heeft hij zichzelf van het leven beroofd. De man deed dat door zich te verhangen in de flat.

Het parket van Oost-Vlaanderen is met een onderzoek gestart en wil over de zaak geen verdere commentaar kwijt. Het is voorlopig nog onduidelijk of de man alleen handelde of met zijn echtgenote vooraf een plan had uitgestippeld om samen uit het leven te stappen. Zelf was Johan D.F. in ieder geval al een hele tijd zwaar depressief. Mogelijk wou hij zijn vrouw niet achterlaten omdat ze aan een ernstige vorm van diabetes leed. Er kan echter ook een voorafgaande ruzie aan de basis hebben gelegen. Het onderzoek zal dit verder moeten uitwijzen.

De buurt reageert geschokt op het familiedrama. Het koppel woonde nog niet zolang in de Plezantstraat. De buren omschrijven het echtpaar als heel vriendelijke mensen. "We begrijpen echt niet wat hen hiertoe gedreven heeft", zucht Adam Tchapanov. "Naar buiten wees niks erop dat er problemen waren. Het zag er een hecht koppel uit. Het is niet dat ze veel contact hadden met andere buren. Ze woonden hier dan ook nog niet lang. Als we elkaar tegenkwamen, werd er echter wel altijd vriendelijk goedendag gewenst. We zijn dan ook enorm hard geschrokken toen we het nieuws vernamen. Ik denk niet dat iemand dit heeft zien aankomen."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Het drama speelde zich af in een nieuwbouwflat in de Plezantstraat.
Kristof Pieters Het drama speelde zich af in een nieuwbouwflat in de Plezantstraat.

Lees meer