Het gerechtsgebouw in Brugge.
SDVO Het gerechtsgebouw in Brugge.

Britten zetten wagen langs de kant op E40 en carjacken bestuurder: bende blijkt ook achter resem inbraken te zitten

Vier Britten en een Ier riskeren in de Brugse rechtbank celstraffen tot vier jaar voor een carjacking op de E40 in Gistel. Ze zouden zich volgens het slachtoffer voorgedaan hebben als politiemensen. De bende bleek na onderzoek ook verschillende inbraken te hebben gepleegd in het Antwerpse.

De bestuurder van een Audi S3 reed op 4 maart vorig jaar langs de E40 richting Brugge, toen ter hoogte van Gistel een Audi A6 naast hem kwam rijden. Volgens het slachtoffer zwaaiden de verdachten met iets dat leek op een politiebadge. “Hij dacht dat het ging om een anonieme wagen en zette zich op de pechstrook”, stelde de procureur. “De beklaagden vroegen het slachtoffer om uit te stappen en zijn handen op de vangrail te leggen. Uiteindelijk reed één van hen weg met z’n wagen.” De broers James (25) en Johnny H. (29) kwamen samen met hun neef Edward (43) al snel in het vizier van de speurders. Onderzoek bracht aan het licht dat de Britten van Ierse origine het slachtoffer al vanaf Mannekensvere achtervolgden. Samen met de Ier Miles M. (38) en Henry P. (23) uit Wales kon de familie ook aan verschillende inbraken in het Antwerpse gelinkt worden. 

In de nacht van 6 op 7 maart zouden ze de middenconsoles van vier wagens gestolen hebben in Kontich. In dezelfde periode zouden ze ook woninginbraken gepleegd hebben in Schelle en Schilde. In een Brantano-filiaal in Gent maakten ze dan weer een paar schoenen en kledij buit. James en Edward H. hangt net als Miles M. vier jaar cel boven het hoofd. Henry P. en Johnny H. riskeren drie jaar cel. James blijft ontkennen dat hij zich bij de carjacking uitgaf voor een politieagent. “Hij vroeg gewoon aan het slachtoffer om z’n wagen te verlaten”, pleitte zijn advocate Mieke Byttebier. “Die man moet “police” in plaats van “please” verstaan hebben. Wellicht lag de Ierse tongval van mijn cliënt aan de oorzaak van het misverstand.” Uitspraak op 18 april.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christel Vieren

    o ja, bij een carjacking zeggen ze vriendelijk "please get out off your car"..

Lees meer