Gistel buurt ligt in jachtgebied
Benny Proot Gistel buurt ligt in jachtgebied

Buurt klaagt jachtgebied nabij woonwijk aan: “ De hagel vliegt ons om de oren”

De bewoners van de Steenbakkerswijk zijn de jachtactiviteiten in een aanpalend bos en weiland beu. “De hagel vliegt ons om de oren. Moet hier een ongeluk gebeuren vooraleer actie wordt ondernomen?” De jager begrijpt de commotie niet. “Ik doe absoluut niks verkeerd en volg de jachtregels.”

Nu en dan wordt er gejaagd op een privéterrein dat ingekleurd is als jachtgebied en vlak naast de Steenbakkerswijk ligt. “Onze achterbuur jaagt erop los in zijn privébos”, steekt bewoner Johnny Vercamer van wal. “Maar de hagel vliegt ons letterlijk om de oren. Wanneer hij begint te schieten, vluchten we naar binnen. De barbecue aansteken, het gras afrijden of ontspannen in de tuin? Vergeet het maar.” Wijkbewoonster Sylvie Geerts pikt in. “We hebben de hagel al horen afketsen op wagens. Zo kan je toch geen kinderen laten buitenspelen?” Ook Gino Declerck en Evelien Sibiet, Daisy en Erwin Andries zijn niet gerust. “Je kan hier niet zorgeloos je kind laten spelen of je huisdier uitlaten.” De bewoners vragen actie. “In totaal pleegden we al een tiental telefoontjes naar de politie en werd ook melding gemaakt bij het stadsbestuur. Maar er verandert niks. Moet er eerst een ongeluk gebeuren vooraleer actie wordt ondernomen?”

Geen inbreuken

Gerard Ameel, jager en eigenaar van het gebied, weerlegt de klachten. “Ik ben al meer dan veertig jaar in het bezit van een jachtvergunning en jaag hier al meer dan 25 jaar. Er hebben zich hier nog nooit – ik benadruk, nóóit – problemen voorgedaan. De bewoners hebben al enkele keren de politie op me afgestuurd, maar die heeft op geen enkel moment een inbreuk kunnen vaststellen. Natuurlijk schiet ik niet in de richting van huizen, mensen of auto’s. Ik ben toch niet gek? Natuurlijk weet ik wat kan en niet kan. Ook jagers die hier op bezoek zijn kennen de regels. Ja, hier wordt soms op eksters, duiven, spreeuwen of konijnen gejaagd in het kader van verdelging. Wij dragen net zorg voor de natuur, hé. Kijk, de klachten zijn te zot voor woorden. Ik vermoed dat enkelingen de hele buurt opstoken. Als ze me blijven viseren, neem ik een advocaat in de arm.” Ameel kreeg intussen wel een waarschuwingsbrief van de stad.

Priveterrein

“In het aanpalende bos en weidegebied mag gejaagd worden. De stad kreeg al vaker melding van ongerustheid van de bewoners. In de regelgeving rond jacht is duidelijk opgenomen dat er in de buurt van woningen bijzondere voorzorgen gelden. We mogen van de jagers verwachten dat ze die kennen en steeds in acht nemen”, zegt milieuschepen Wim Aernoudt (N-VA). “De Steenbakkerswijk was voor de verkaveling jachtgebied. Intussen is dat niet meer zo, maar alleen de jager zelf kan zijn eigen privéterrein laten schrappen als jachtgebied. Ik zou als stad zeer graag initiatief nemen om het in één beweging te regelen, maar dat blijkt juridisch niet mogelijk. In de toekomst wil ik erop toezien dat in dergelijke gevallen de schrapping als jachtgebied meteen bij verkaveling geregeld wordt.” Op de site www.geopunt.be kunnen eigenaars hun grond als jachtgebied schrappen.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ivo Janssens

    Als je op een vogel schiet die in een boom zit vliegt de hagel die niet door de vogel of de boom wordt tegengehouden nog heel ver door, meer dan 150 meter, je schiet namelijk omhoog. De energie die de hagel nog heeft bij het neerkomen zal niet dodelijk zijn maar leuk is wat anders. Van een bluts in een auto sterf je ook niet maar het moet gewoon vermeden worden dat het kan gebeuren, ook al volg je de regels.

  • Rayan El Arami

    "...Wij dragen net zorg voor de natuur, hé..." Daar heb je er weer ene met die flauwe ZEVER. Dieren met hagel (of kogel) voor de lol afknallen is GEEN zorg dragen voor de natuur. Punt! Afschaffen die handel. Dat ze maar op een kermis in een schietkraam gaan staan knallen.

Lees meer