Deze bunker is een van de drie Duitse bouwwerken die beschermd wordt als monument.
Foto Proot Deze bunker is een van de drie Duitse bouwwerken die beschermd wordt als monument.

Drie restanten WO I worden beschermd

Drie restanten uit WO I worden beschermd als monument. Het gaat om Duitse bouwwerken: een artillerieobservatiepost, een mitrailleurspost en een bunker met observatiepost.

De betonnen artillerieobservatiepost ligt in de Steenstraat en moest destijds het geschut gericht kunnen inzetten. Bij grondobservatie werden de geallieerde activiteiten en stellingen met periscopen, spiegels en verrekijkers in de gaten gehouden via openingen in het dak. De mitrailleurspost en observatiebunker liggen in de Zevekotestraat, nabij huisnummer 103. Ze tonen het belang van Zevekote aan tijdens de Groote Oorlog. De Gistelse deelgemeente lag toen in het zogenaamde Marinegebiet, het deel van de Duitse frontzone en het hinterland bezet door het Marinekorps Flandern. In vogelvlucht lag het dorp op zowat acht kilometer van het front bij de IJzer. Het dorp zelf lag net ten oosten van de Flandern I Stellung, een stelling die vanaf eind 1916 werd aangelegd vanaf Raversijde en liep via Leffinge en Zevekote voorbij Zande.


De drie gebouwen dateren uit 1917. Het openbaar onderzoek over de bescherming loopt nog tot 8 maart. "We willen van deze bouwwerken geen toeristische attractie maken", zegt onafhankelijk erfgoedschepen, Erwin De Clercq. "De bouwwerken liggen op private landbouwgrond. We willen voorkomen dat deze bouwsels worden afgebroken, maar anderzijds mogen ze geen beperking betekenen voor de landbouwers om in de buurt ervan hun activiteiten uit te breiden." (TVA)

Lees meer