Kan een broodautomaat, zoals hier ter illustratie uit het Antwerpse Tisselt, soelaas bieden?
David Legreve Kan een broodautomaat, zoals hier ter illustratie uit het Antwerpse Tisselt, soelaas bieden?

Na vertrek buurtwinkel uit Snaaskerke: moet stadsbestuur initiatief nemen om leemte op te vullen?

Eind juni sloot de enige buurtwinkel van Snaaskerke, Mini Market Bart & Gina, de deuren. Een nieuwe buurtwinkel is op komst, maar zal pas openen in het voorjaar van 2020. Intussen vraagt oppositiepartij CD&V aan de meerderheid om voor een tussenoplossing te zorgen.

Toen bekend raakte dat de enige buurtwinkel van de Gistelse deelgemeente haar deuren ging sluiten, reageerden dorpsbewoners teleurgesteld. Maar al snel kwam er goed nieuws, toen bleek dat er een nieuwe buurtsuper op komst is. Vicky Margory en Michaël Van Poucke hopen in april 2020 met hun nieuwe zaak te kunnen starten in de Dorpsstraat 105. Maar tussen de sluiting van de ene winkel, eind juni, en de opening van de nieuwe buurtsuper gaapt een gat van zowat tien maanden. 

Markt?

Een reden voor oppositieraadslid Jan Willems (CD&V) om het punt op de agenda van de gemeenteraad te zetten. “Niet alle inwoners van Snaaskerke zijn nog zo mobiel dat ze zich vlot kunnen verplaatsen en boodschappen doen", zegt Willems. “Ik kijk naar de kleine Middelkerkse deelgemeente Sint-Pieterskapelle (waar zowat 200 mensen wonen, red.). Daar wordt elke week een kleine markt ingericht. Dat is daar geen overrompeling, maar er loopt wel volk rond. Snaaskerke, waar toch zo’n 1.400 mensen wonen, zou daar ook bij gebaat zijn. Of misschien kan er een broodautomaat geplaatst worden. Ik heb al wat contacten gelegd met een installateur uit Waregem die dergelijke automaten verkoopt en verhuurt. Ook een Nieuwpoortse onderneming zou een broodautomaat kunnen plaatsen. Ze houden de winst voor zich, maar vragen alleen een droge installatieplaats en elektriciteitsaansluiting. Een broodautomaat lost niet alles op, maar zou wel een goeie aanvulling zijn”, stelt Willems, die er ook aan toevoegde zijn voorstel te hebben voorgelegd aan de toekomstige buurtsuperuitbaters. 

Schepen van economie Dries Depoorter (Open Vld) luisterde aandachtig naar de opmerking van Willems. “Ik ben zelf afkomstig van Snaaskerke en ken de situatie goed. Over de inrichting van een private handelszaak is geen bevoegdheid van het stadsbestuur. Maar ik wil gerust met de economische raad aftoetsen wat er in de toekomst mogelijk is." 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer