De schroothandel is gevestigd in Oostende.
Benny Proot De schroothandel is gevestigd in Oostende.

Schroothandelaar (71) laat Poolse werknemers in aftandse caravans verblijven: “Geen toilet, verwarming of kookfornuis”

Een 71-jarige schroothandelaar uit Oostende moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor mensenhandel. P.C. liet z’n Poolse werknemers in twee aftandse caravans wonen die op zijn terrein stonden. “Ze hadden geen verwarming of kookfornuis en zaten zelfs een weekend lang zonder toilet”, stelde de arbeidsauditeur. De man zelf leek zich van geen kwaad bewust.

Onverzorgd en sjofel gekleed nam schroothandelaar P.C. (71) uit Oostende woensdagmorgen plaats op het beklaagdenbankje. De man woont vandaag naar eigen zeggen zelf in een garage op zijn terrein op de Klokhofstraat. Dat ook vier van z’n Poolse werknemers in gelijkaardige omstandigheden moesten wonen, leek hem amper te deren. “Ze moesten dat niet doen. Ze mochten van mij best in een hotel slapen”, vertelde hij schijnbaar matig geïnteresseerd. 

Vuile caravans

P.C. moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor mensenhandel. Zijn praktijken bleven lang onder de radar, maar kwamen op 4 april vorig jaar toch aan het licht bij een controle van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening ) en de recherche. “Officieel stelde de beklaagde geen personeel tewerk, maar op het terrein bleken toch Poolse werknemers aanwezig”, stelde de arbeidsauditeur. “De twee mannen waren aanvankelijk naar de schroothandel gekomen om een oude tractor en auto aan te kopen. Ze konden de volledige som echter niet op tafel leggen en wilden in ruil werken voor het geld.” 

P.C. bracht de twee werknemers onder in twee aftandse caravans die op z’n terrein stonden. “De man verklaarde dat hij zelf lang zo had geleefd, maar volgens mij is dat niet normaal. De caravans waren vuil en stonden vol bierblikken. Ik had er zelfs geen dier in ondergebracht. Binnen was geen verwarming of gasvuurtje aanwezig. De slachtoffers moesten uiteindelijk zélf toestellen van het schroot halen en opknappen om zich te kunnen opwarmen of te koken. Enkel in het gebouw van de schroothandel konden ze gebruik maken van het sanitair. Maar dat gebouw was gesloten tijdens het weekend van de controle. De slachtoffers hadden dus twee dagen lang geen toilet.” 

Luxewagens

Een halfjaar na de eerste controle werden nog eens twee werknemers aangetroffen in dezelfde omstandigheden. Op bevel van het arbeidsauditoraat werden de caravans verzegeld. In een garage op het terrein werden twee oude wagens teruggevonden: een Jaguar XK en Mercedes S-klasse. De auto’s werden pas vrijgegeven, nadat P.C. een borg van 21.800 euro betaalde. “De man heeft blijkbaar voldoende financiële middelen. Door zijn gevorderde leeftijd zal ik dan ook geen celstraf vorderen, maar wél een geldboete van 32.000 euro. Ook de 21.800 euro van de wagens wil ik verbeurd verklaard zien.” 

P.C. lijkt dus te ontsnappen aan een celstraf die voor mensenhandel kan oplopen tot 5 jaar. Volgens zijn advocaat Dennis Tavernier had de man geen kwade bedoelingen. “Jarenlang ging hij met een mobiele perser autokerkhoven in binnen- en buitenland af om wagens te persen”, pleitte hij. “Tijdens de week sliep hij in z’n vrachtwagen. Leven in een caravan leek hem dan ook niet abnormaal. Voor de maatschappij is dat wel het geval en dat begrijpt mijn cliënt nu. Hij stelt dezelfde mensen nu tewerk via een interimkantoor. Ze verblijven voortaan in een huis.” Uitspraak op 20 november.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer