2 Shana en Jelle samen met hun kipjes
Bollen Shana en Jelle samen met hun kipjes

400 ‘Jacquelinekes’ trekken met hun mobiele ‘boerder-ei’ rond met verse eitjes

Shana en Jelle starten ‘boerder-ei Jacqueline’ op

Jelle Degeest (25) en Shana Dewallens (24) zijn met een bijzonder project gestart: boerder-ei Jacqueline. Zo lopen er sinds kort maar liefst 400 kippen vrij rond op hun boerderij aan de Tiensesteenweg 193. “Die kippen leggen lekkere eitjes en die steken we vervolgens in onze gloednieuwe automaat, zodat iedereen tegen een zacht prijsje van de eitjes kan genieten”, aldus Shana en Jelle.

Drie jaar geleden startten Shana en Jelle met de Bengeltjesfeesten, beestig leuke themafeesten voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Een echt succes. “Nu dit concept goed gelanceerd is, hebben we weer een nieuwigheid bedacht, iets unieks in de regio”, klinkt het bij deze ondernemende jongeren. “Op onze ‘boerderei-Jacqueline’ wonen sinds kort 400 ‘Jacquelinekes’, gelukkige kipjes, in een mobiele stal met vrije uitloop.”

Onze ‘Jacquelinekes’ zien er heel gelukkig uit in hun mobiele stal. De binneninrichting is helemaal op maat van de kipjes met legnesten, zitstokken, drinknippels en voederbakken

Jelle Degeest en Shana Dewallens

De mobiele stal blijft op de boerderij en wordt er met de tractor verplaatst van de ene weide naar de andere wanneer het groene gras niet meer lekker en vers is. “In onze zoektocht naar een mobiele stal zijn we uiteindelijk in Duitsland terecht gekomen, want hier in België is dit type stal nog niet bekend”, zeggen Jelle en Shana. “De binneninrichting van de stal is helemaal op maat van de kipjes met legnesten, zitstokken, drinknippels en voederbakken. Daarnaast hebben we zelf nog wat extra materiaal toegevoegd zoals mineraalstenen, heel veel stro en luzernebaaltjes. Na het leggen van de eitjes komen de kipjes rond 10 uur naar buiten en bij zonsondergang gaan ze vanzelf weer hun stalletje in. De ‘Jacquelinekes’ beslissen dus helemaal zelf of ze naar buiten gaan of liever eens een dagje binnenblijven, al gaat hun voorkeur duidelijk uit naar het eerste! Tenzij het erg slecht weer is, ze zijn niet dol op regen.”

2 Shana aan de automaat waar de eitjes verkocht worden.
Bollen Shana aan de automaat waar de eitjes verkocht worden.

Verkoopt als zoete broodjes

“Momenteel lopen de kipjes buiten rond tussen enkele schaapjes”, zeggen Jelle en Shana. “Ze zien er gelukkig uit en dat resulteert in lekkere eitjes. Natuurlijk gaan we de honderden eitjes niet zelf opeten, dus we plaatsen die in een doosje en die belanden op hun beurt in onze automaat. Deze is nog maar net operationeel en de verkoop lijkt toch al vlotjes op te starten. Een eerste lading is al helemaal de deur uit!”

Voor zes eitjes betaal je 1,80 euro, voor twaalf eitjes 3 euro en voor achttien eitje 4,50 euro. De eitjes die niet verkocht zijn, worden op lokale markten aangeboden. “En de eitjes worden ook gebruikt om verse pannenkoeken te maken voor op de Bengeltjesfeesten!”

Binnenkort gaan Shana en Jelle de verkoop van de eitjes aanvullen met dagverse aardbeien en vroege aardappelen. Tijdens de wintermaanden wil boer Jelle graag grondwitloof telen. Op de Facebookpagina ‘Boerder-ei Jacqueline’ kan je de avonturen van de kipjes volgen, maar ook op de hoogte worden gehouden van de andere korte keten activiteiten op de boerderij.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer