Ace Electronics produceert de Cloudgate voor Option: ‘Made in China’ wordt ‘Made in Diest’

Ace Electronics in Webbekom gaat de ‘Cloudgate’ produceren, een geavanceerd toestel voor de verwerking van meetgegevens. Het Leuvense bedrijf Option haalt haar product weg uit China en vertrouwt het toe aan Ace. “De mensen in Diest garanderen ons betere kwaliteit voor eenzelfde prijs.”

3 Johan Lieten toont schepen Vande Reyde en burgemeester Christophe De Graef hoe printplaten gemaakt worden.
Tom Van de Weyer Johan Lieten toont schepen Vande Reyde en burgemeester Christophe De Graef hoe printplaten gemaakt worden.

Ace Electronics (niet te verwarren met Ace Packaging, dat gevestigd is op hetzelfde industrieterrein) werd opgericht in 1994 in Lummen. In 2002 bouwde het een productiehal van 2150 m² in Webbekom. Er werken vijftig mensen.

Ace maakt printplaten op maat voor zo’n dertig grote klanten, zoals AEG en Securitas. De toepassingen zijn heel divers. De platen komen in elektronische beveiligingen, zoals plofkoffers en mistgenerators die rook verspreiden bij een inbraak. Ace levert zelfs openers van kippenhokken en slimme muizenvallen. De ticketmachines in de bussen van De Lijn komen ook van Ace.

Option uit Leuven is een nieuwe grote klant. Option maakt de Cloudgate, een elektronische schakeldoos die data verzamelt van meetapparaten en doorstuurt naar een centrale verwerking.

Beste kandidaat

“We besloten om de productie van onze Cloudgate te verhuizen naar België, want de kwaliteit luistert erg nauw. Ace kwam als beste kandidaat uit de bus”, zegt Alain Van den Broeck, ceo van Option. “In Webbekom worden de tweede en derde generatie van de Cloudgate gemaakt en verspreid over Europa, Afrika en Amerika. De eerste generatie blijft in China maar wordt geleidelijk uitgedoofd.”

“Het werk van vijftig arbeiders in China wordt nu gedaan door de machines van Ace. Slechts vijf procent van de assemblage gebeurt nog met de hand. Zo kunnen we de productie vervierdubbelen”, zegt Van den Broeck. “We hebben bovendien veel minder transportkosten. Met het keurmerk ‘made in Belgium’ en de prijs van 250 euro voor een basismodel kunnen we concurreren met de lageloonlanden.”

20.000 toestellen per jaar

Jaarlijks zullen in Webbekom 20.000 toestellen worden gemaakt. “We hebben drie productielijnen”, zegt Johan Lieten, eigenaar van Ace. “We kunnen 500 pinnetjes in één keer op een plaat drukken. In China was dat niet mogelijk. We hebben speciaal een grotere reflow-oven gekocht, waarop de kleinste componenten worden gesoldeerd.”

3 20.000 van deze doosjes zullen elk jaar in Diest gemaakt worden.
Tom Van de Weyer 20.000 van deze doosjes zullen elk jaar in Diest gemaakt worden.

“Met ons huidig personeelsbestand kunnen we de eerste 5.000 exemplaren maken. Op termijn gaan we waarschijnlijk vier of vijf vacatures uitschrijven, voor de assemblage en het testen van de toestellen. De Cloudgate schept dus lokale werkgelegenheid.”

3 De productie is automatisch, maar de testen gebeuren manueel. Hiervoor komen enkele vacatures vrij.
Tom Van de Weyer De productie is automatisch, maar de testen gebeuren manueel. Hiervoor komen enkele vacatures vrij.

Leuven heeft al vijf Cloudgates hangen. Ze worden gebruikt om het aantal auto’s en passanten in de stad te tellen en geluidsoverlast te meten. Deze informatie kan gebruikt worden om de leefkwaliteit in de stad te verhogen of stadsdiensten praktischer te maken, ook wel ‘smartcity’ genoemd.

De stad Diest heeft pas een schepen voor smartcity aangewezen en die toont grote interesse in het product van eigen bodem. “Voor ons meerjarenplan zoeken we enkele toepassingen”, zegt Maurits Vande Reyde (Open Diest). “Om onze luchtkwaliteit te meten kan de Cloudgate handig zijn. Ik denk ook aan het beheer van camerabewaking. Om het parkeren in goede banen te leiden kunnen sensoren van pas komen. We bekijken welke de mogelijkheden zijn.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer