Diest bouwt nog 85 sociale woningen om doelstelling van 2025 te halen

Halve Maanstraat wordt op termijn centrum voor LOI’s en doorgangswoningen

Diest bouwt tegen 2025 nog 85 sociale wooneenheden bij. “Er is vooral vraag naar eengezinswoningen”, zegt Monique De Dobbeleer, voorzitter van het bijzonder comité Sociale Dienst. “Voor noodopvang gaat het OCMW al haar doorgangshuizen centraliseren in de Halve Maanstraat.”

De sociale woningen in de Halve Maanstraat worden volgend jaar vernieuwd. Op termijn wordt het de centrale plaats voor alle doorgangswoningen en LOI’s.
Tom Van de Weyer De sociale woningen in de Halve Maanstraat worden volgend jaar vernieuwd. Op termijn wordt het de centrale plaats voor alle doorgangswoningen en LOI’s.

Het zogenaamd bindend sociaal objectief verplicht de gemeenten om een bepaald aantal sociale woningen te voorzien. Ook Diest moet deze inspanning leveren. Tijdens de gemeenteraadscommissie Leven en Welzijn werd een stand van zaken getoond. Bij een telling vorig jaar werden 717 sociale huureenheden gerealiseerd. Tegen 2025 moet Diest nog 85 sociale huurwoningen bijbouwen, waarvan er al zeven in uitvoering zijn.

Opvallend in de cijfers is dat het aanbod niet strookt met de vraag. Er zijn amper 200 studio's en appartementen met één slaapkamer beschikbaar, terwijl voor dit type woonst in totaal 700 kandidaten zijn. Van woningen met twee slaapkamers zijn er een kleine 100, maar er zijn 600 aanvragen. In Diest lopen de wachtlijsten dan ook op van zes tot tien jaar, terwijl het Vlaams gemiddelde drie jaar wachten is.

Tendens naar kleinschalig wonen

“De tendens verschuift van grote woonblokken naar kleinschalig wonen. De vraag naar kleinere eengezinswoningen wordt steeds groter. Diest Uitbreiding moet hiermee rekening houden als ze begint aan nieuwe projecten”, zegt De Dobbeleer.

De sociale huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding heeft de gebouwen van Domus Flandria gekocht voor 15 nieuwe eenheden. Op de Ezeldijksite komen er 37 appartementen bij, en 36 op de site Rasop. De stad Diest op zijn beurt start samen met de provincie in de Fabrieksstraat een project voor kleinschalig wonen, met 14 vaste eenheden voor woonwagenbewoners. Zij verblijven momenteel nog op het Zwarte Beekplein, maar daar komen acht of meer vaste woningen.

Daarnaast wordt het bestaand patrimonium gerenoveerd. Begin 2020 worden de sociale woningen in de Halve Maanstraat vernieuwd. Tijdens de werken die 2,5 jaar zouden duren worden de 15 huurders elders ondergebracht en kunnen nadien kiezen om terug te keren of te verhuizen. 

Uitdoofbeleid

Op termijn wordt een uitdoofbeleid gevoerd voor deze straat. Het OCMW van Diest wil namelijk alle LOI’s (lokale opvanginitiatieven) en de doorgangswoningen  centraliseren in de Halve Maanstraat. Doorgangswoningen zijn er voor gezinnen die acute nood hebben aan een onderkomen, bijvoorbeeld na een huisbrand. De LOI’s zijn voor vluchtelingen.

“Van die LOI-plaatsen moeten we er twintig beschikbaar hebben”, zegt De Dobbeleer. “De woningen in de Halve Maanstraat kunnen flexibel worden ingericht, naargelang de nood die er is om kleine of grotere gezinnen op te vangen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer