Gemeente gaat niet akkoord met geplande prijsstijgingen van Ecowerf voor afval in containerpark

Onlangs werd op vraag van enkele gemeentebesturen binnen de afvalintercommunale Ecowerf voorgesteld om de afvalprijzen in alle containerparken vanaf 2020 fors te gaan verhogen. Voor boomstronken, snoeihout en steen wil men de prijzen verdubbelen, de prijzen voor harde plastics en sloophout verviervoudigen.

“Met het verdubbelen en zelfs verviervoudigen van de prijzen voor afval willen bepaalde politici uit onze buurgemeenten de kostprijs van de containerparken voor de gemeentebesturen doen dalen en via verdoken belastingen de factuur doorschuiven naar hun inwoners”, zegt eerste schepen van Glabbeek Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). “In Glabbeek doen we daar niet aan mee. Wij beloofden onze inwoners dat geen enkele factuur via (verdoken) belastingen zou stijgen en houden woord. De beweringen van de burgemeester van Tielt-Winge in de media dat alle gemeenten binnen Ecowerf akkoord gingen met deze forse prijsstijgingen, zijn manifest onwaar. Binnen het bestuur van Ecowerf hebben Glabbeek en nog enkele andere gemeenten duidelijk gesteld dat ze niet meegaan in het verdubbelen en verviervoudigen van de afvalprijzen voor hun inwoners.”

 In 2015 voerde Ecowerf op vraag van enkele burgemeesters al eerder een vergelijkbare prijsstijging door om meer geld in de gemeentekas te krijgen, waarbij Glabbeek de enige gemeente was waar de prijzen voor afval niet stegen. Ook de geplande prijsstijgingen in 2020 voor afval zal Glabbeek opnieuw niet doorrekenen naar de inwoners. “In 2021 loopt het 18-jarig contract van de gemeente Glabbeek met afvalintercommunale Ecowerf af en zullen we een grondige marktbevraging organiseren voor ons afvalcontract. We zullen dan kiezen voor een afvalbedrijf dat de inwoners de beste prijs/kwaliteit kan bieden voor hun afval” aldus de schepen.

De prijzen van afval per kilo in het containerpark van Glabbeek blijven ook in 2020 dezelfde als vandaag: voor grofvuil 0,2 euro, voor harde plastics 0,02 euro, voor sloophout 0,02 euro, voor boomstronken 0,02 euro, voor snoeihout 0,02 euro en voor steen 0,02 euro.

De verhoogde tarieven die bepaalde gemeenten binnen Ecowerf nu willen doorvoeren vanaf 2020 zijn: Voor grofvuil 0, 27 euro, voor harde plastics 0,08 euro, voor sloophout 0,08 euro , voor boomstronken, snoeihout en steen 0,04 euro.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer