Schepen van openbare werken en milieu Kris Vanwinkelen
Bollen Schepen van openbare werken en milieu Kris Vanwinkelen

Gemeentebestuur haalt ruim 10 miljoen euro Vlaamse subsidies voor rioleringswerken en fietspaden naar Glabbeek

Alle investeringen voor de afvalwaterzuivering in Glabbeek werden gespreid over de vorige legislatuur 2013-2018 en deze legislatuur 2019-2025: Via 9 collectoren wordt het afvalwater van alle deelgemeenten naar 2 rioolwaterzuiveringsinstallaties gebracht. Eén werd gebouwd in Kapellen in de Dorpsstraat op de grens met Kersbeek-Miskom en is sinds 2015 operationeel en het tweede gaan we tegen 2022 bouwen op de hoek van de steenweg N29 met de Pepinusfortstraat in Bunsbeek. We realiseerden al 5 collectoren, vandaag zijn de werken bezig aan de collector in Wever en binnenkort start de aanleg van de laatste 3 collectoren. En tegelijk investeren we ook in de vernieuwing van (gescheiden) rioleringen in heel wat straten. Samen met de rioleringswerken investeren we ook in heel wat nieuwe straten en fietspaden. De totale kostprijs van deze investering is 14 miljoen euro, die we met maar liefst 10 miljoen euro Vlaamse subsidies realiseren. Glabbeek is met deze forse investeringen vandaag één van de actiefste gemeenten in Vlaanderen op vlak van openbare werken.

Schepen van openbare werken en milieu Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): Europa verplicht alle lidstaten al enkele jaren om afvalwater te zuiveren. We verbruiken dagelijks zo’n 120 liter huishoudelijk afvalwater per persoon. Dat afvalwater wordt via riolen naar één van de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) van Aquafin getransporteerd, waar het proper gemaakt wordt alvorens het naar een beek stroomt. Hiervoor dient elke gemeente gescheiden riolering te realiseren, waarbij hemelwater gescheiden wordt van het afvalwater. Een aparte riolering voert het afvalwater via collectoren af naar de zuiveringsinstallatie en een aparte afvoer voert het hemelwater af naar een beek. In 2013 gingen we van start met een forse en noodzakelijke inhaalbeweging en werden er al gescheiden rioleringsstelsels aangelegd in 7 straten van onze gemeente: in de Kapellenstraat, Meenselbeekstraat, Broekstraat, Moutsbornstraat, en een gedeelte van Bunsbeekdorp, Pepinusfortstraat en de Dorpsstraat. En deze legislatuur wordt er verder gewerkt in de Baekveldstraat, Doemstraat, een gedeelte van de Butschovestraat en de Torenstraat, Kerkstraat, Lentedreef, Bergeveldstraat, het tweede gedeelte van de Dorpsstraat, Walmersumstraat, het tweede gedeelte van de Pepinusfortstraat, Boeslinter, Hoeledensesteenweg, Craenenbroekstraat, Langstraat, Doelaagstraat, Attenrodestraat, Hoefstraat en Zuurbemde om hier een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen.”

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Doordat er tot 2013 door het vorige gemeentebestuur amper werk werd gemaakt van rioleringswerken en openbare werken, moesten we in 2013 wel een forse inhaalbeweging opstarten. Dankzij ons doordacht wegenmeerjarenplan 2013-2025, waarvoor we een enorm bedrag aan subsidies naar Glabbeek halen, is onze gemeente vandaag zelfs één van de actiefste gemeenten op vlak van investeringen in openbare werken. Op amper 10 jaar zorgen we tegen 2025 dus niet alleen voor heel wat investeringen in nieuwe rioleringen, wegen, voet- en fietspaden maar investeren we net ook in een gezondere duurzame gemeente met afvalwater dat niet meer ongezuiverd in de beken en grachten terecht komt. Hierdoor zal de geuroverlast van heel wat grachten en beken tegen 2025 volledig verdwenen zijn in Glabbeek. Voor de aanleg van de nieuwe rioleringen krijgen we 7,2 miljoen euro Vlaamse subsidies en voor de aanleg van nieuwe fietspaden doen we beroep op 2,8 miljoen euro Vlaamse subsidies uit het Vlaams fietsfonds. Deze legislatuur realiseren we heel wat openbare werken met een totaal investeringsbudget van ruim 14 miljoen euro dat we met maar liefst 10 miljoen euro Vlaamse subsidies en 4 miljoen euro eigen middelen van de gemeente realiseren.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer