Burgemeester Peter Reekmans en burgemeester Marc Wijnants.
Bollen Burgemeester Peter Reekmans en burgemeester Marc Wijnants.

Meer dan 20 Vlaamse gemeenten ondersteunen plattelandsmotie van Hagelandse burgemeesters

Burgemeester Marc Wijnants (CD&V) van Linter en burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) van Glabbeek maakten over de partij- en gemeentegrenzen heen een plattelandsmotie op voor Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA). Ze namen dit initiatief om in het Vlaams regeerakkoord meer aandacht te vragen voor het platteland.

Intussen ondersteunen al 21 plattelandsgemeenten in Vlaanderen deze plattelandsmotie. Concreet gaat het over Linter, Glabbeek, Geetbets, Zoutleeuw, Kortenaken, Bekkevoort en Liedekerke in Vlaams-Brabant, Heuvelland, Kortemark, Alveringem en Middelkerke (West-Vlaanderen), Maldegem, Lievegem, Sint-Laureins, Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Moerbeke (Oost-Vlaanderen) en Voeren, Riemst, Halen en Heers (Limburg).

“In de plattelandsmotie roepen we de nieuwe Vlaamse regering op om af te stappen van het huidig beleid dat zich enkel richt op het versterken van verstedelijking en onvoldoende ondersteuning biedt voor een sterk plattelandsbeleid. We vragen meer financiële slagkracht voor plattelandsgemeenten via een herziening van het gemeentefonds, ondersteuning voor dorpskernversterking om de open ruimten in stand te houden, een intrekking of tenminste een aanpassing van de parameters van de Mobiscore en een beter openbaar vervoer op het platteland.”

De burgemeesters willen de komende dagen met een ruime delegatie langs gaan bij Vlaams informateur Bart De Wever om hem de plattelandsmotie persoonlijk te overhandigen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer