2 Een archiefbeeld van het openluchtzwembad. In de toevoer aan de rand van het zwembad is maandag opnieuw een lek gevonden.
Bollen Een archiefbeeld van het openluchtzwembad. In de toevoer aan de rand van het zwembad is maandag opnieuw een lek gevonden.

Na ontdekking van nieuw lek: zwembad De Halve Maan gaat voor onbepaalde duur dicht

Het openluchtzwembad van De Halve Maan in Diest blijft voor onbepaalde tijd dicht. Opnieuw is er in de leidingen een lek gevonden. Het is nog onduidelijk hoe lang het zal duren voor het defect is hersteld.

Het provinciaal recreatiedomein kondigde vorige donderdag aan dat het openluchtzwembad voor drie dagen moest sluiten. “Er borrelde water op uit de overlooproosters aan de rand van het bad. Dat duidt op een lek in de toevoerleiding die rond het zwembad loopt”, zegt directeur Ria Schepmans. “Maandag was het defect alweer hersteld en zou het zwembad opnieuw open gaan. Maar het water bleek nog steeds opborrelen. Er moet dus elders in de toevoer nog minstens een tweede lek zijn. We merkten ook dat er drukverlies zat op de installatie. De oorzaak is onduidelijk.”

30 jaar oud

Dit keer wordt het zwembad gesloten voor onbepaalde tijd. De gespecialiseerde firma komt dinsdag terug om het nieuwe lek te lokaliseren. “We hebben grote vermoedens waar het zich bevindt, enkele meters van het vorige lek”, zegt Schepmans. “Het waterniveau laten we enkele centimeters zakken en de betonnen dekstenen rond de leiding worden weggebroken. Eenmaal het is gevonden, kan het snel gemaakt worden. We hopen dat het bij dat ene lek blijft en we over enkele dagen weer kunnen open gaan.”

Het zwembad is 30 jaar oud en bevat 6.000 kubieke meter water. “Tot op heden vertoont het geen grote slijtage”, zegt Schepmans. “Alleen tijdens de onderhoudswerken buiten het seizoen ontdekten we wel eens kleine gebreken die we meteen konden repareren. Gewoonlijk zijn het de stukgelopen roosters aan de rand die moeten vervangen worden. Dit is de eerste keer dat er problemen zijn tijdens het seizoen.”

Op termijn zijn er geen grote vernieuwingen meer gepland aan het complex. Twee jaar geleden werd het centrale zonneterras verbouwd tot een waterspeelplein met fonteintjes. Dit werd gedaan om de opstootjes te voorkomen die vaak bij het terras waren ontstaan. 

2 Twee jaar geleden werd het waterspeelplein met fonteintjes geopend.
Bollen Twee jaar geleden werd het waterspeelplein met fonteintjes geopend.

Wel waterfietsen

Het seizoen werd op 1 mei ingeleid door gedeputeerde Ann Schevenels die een frisse duik nam in het water. Bij stralend weer komen er 6.000 badgasten naar De Halve Maan. “Dit technisch probleem is voor ons nog geen aderlating”, aldus Schepmans. “Voor komende woensdagnamiddag hadden we slechts een paar honderd bezoekers verwacht. De zon schijnt, maar het is nog te fris voor de grote toeloop. De andere attracties, zoals minigolf en de waterfietsen, zijn wel toegankelijk. Nu zondag is het overigens vrije toegang. Dan openen we onze nieuwe evenementenweide van 14 tot 18 uur, met een VIK-dorp en allerlei randanimatie.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer