Stiltecirkel om Nakba van Palestina te herdenken

De Leuvense Vredesbeweging organiseerde samen met Pax Christi Vlaanderen voor de tweede keer een stil protest tegen de voortdurende ‘Nakba’. Dat betekent ‘catastrofe’ in het Arabisch en verwijst naar de gebeurtenissen van 71 jaar geleden toen 750.000 Palestijnen op de vlucht sloegen voor de oorlog met Israël.

De actievoerders eisen dat Israël het internationaal recht respecteert.
Vertommen De actievoerders eisen dat Israël het internationaal recht respecteert.

Op het Martelarenplein in Leuven verzamelden actievoerders om via een stiltecirkel het onrecht te herdenken dat de Palestijnse bevolking werd aangedaan in het conflict. “De mensen moesten hun huizen achterlaten en konden nooit terugkeren. Om dit onrecht te herdenken worden in twaalf Vlaamse steden stiltecirkels georganiseerd. De stiltecirkels gelden als een solidariteitsactie met de Palestijnse bevolking én als een oproep om het internationaal recht na te leven. De focus van de stiltecirkels ligt dit jaar op Palestijnse kinderen in detentie”, zegt Annemarie Gielen van Pax Christi.

Trump

Meer concreet werden na de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring in 1948 ruim 400 Palestijnse dorpen vernietigd en sloeg 80% van de Palestijnse bevolking op de vlucht. “Vandaag de dag zijn er zo’n 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen die nooit konden terugkeren. Israël weigert tot op heden om daarover te onderhandelen. De spanningen lopen verder op omdat Israël doorgaat met het veroveren van Palestijns grondgebied. Dit doen ze de laatste jaren in een verhoogd tempo dankzij het gedoogbeleid van de regering Trump in de Verenigde Staten. Ondertussen verslechteren de leefomstandigheden in Gaza aanzienlijk en wordt zelfs een onleefbare situatie in het jaar 2020 voorspeld. We vragen tijdens deze actie ook extra aandacht voor Palestijnse kinderen in gevangenschap. Volgens gegevens van ‘Defence for Children International Palestine’ houdt Israël jaarlijks vijf- tot zevenhonderd kinderen in militaire detentie. Zij worden meestal ’s nachts bij hun families weggerukt en meegenomen”, geeft Gielen nog mee.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer