Gooi papier in gele container

KARTONNEN DOZEN OF SAMENGEBONDEN PAKKEN HAALT IOK NIET MEER OP

De intercommunale IOK Afvalbeheer is gestart met de bedeling van 200.000 gele containers. Papier en karton kunnen, voor wie al zijn container heeft ontvangen, alleen in die container op straat worden gezet, niet langer samen gebonden of in kartonnen dozen. "Daardoor blijven de straten vrij van rondvliegend of nat papier wanneer het waait of regent", motiveert Katleen Mertens van IOK Afvalbeheer.

Het duurt nog even voordat alle Kempenaars zo'n gele container voor papier en karton in hun bezit zullen hebben. IOK Afvalbeheer is gisteren in Hulshout gestart met de bedeling van de gele containers, maar pas begin 2019 zal iedereen een exemplaar hebben. "Want met 29 gemeenten in het IOK werkingsgebied en meer dan een half miljoen Kempenaren, vergt dit een gefaseerde aanpak. We vermoeden dat we 200.000 containers moeten uitzetten. Niet enkel bij gezinnen, maar ook bij bedrijven, verenigingen en scholen", vertelt IOK-woordvoerster Katleen Mertens.

Van zodra je een gele container ontvangen hebt van IOK kan je papier en karton alleen nog in die container op straat zetten. Papier en karton dat samengebonden is of opeengestapeld in kartonnen dozen nemen de IOK-medewerkers dan niet langer mee. "Een papiercontainer heeft niets dan voordelen", motiveert Katleen Mertens. "De container heeft een deksel, zodat papier en karton voortaan ook buiten gestockeerd kunnen worden. De straten blijven vrij van rondvliegend of nat papier als het op de dag van de ophaling hard waait of regent. Het is bovendien gemakkelijker om de containers op wielen buiten te zetten. Ook voor de ophalers is het een grote verbetering. Zij heffen nu tot 10 ton papier en karton tijdens één ophaalronde."

Standaard ontvangt ieder gezin een container van 240 liter. Dat is twee keer het volume van een gewone gft-container. "De papiercontainer is voldoende groot om papier en karton van een hele maand in te verzamelen. Maar ook maatwerk is mogelijk", vervolgt Katleen Mertens. "Inwoners die geen plaats hebben voor een eigen container kunnen een container delen met de buren. Voor bewoners van appartementen, studio's en rijhuizen zijn ook kleine containers van 40 liter beschikbaar. En er zijn ook grote rolcontainers van 1.100 liter als je met verscheidene gezinnen een container wilt delen. Ook verenigingen en handelaren kunnen gratis een container vragen."

De gele containers levert de IOK gratis en de papierophaling zelf blijft gratis. "Oud papier kan je ook nog steeds gratis naar het containerpark brengen", besluit Mertens.

Turnhout in 2018

In een tweede fase ontvangen de inwoners van Meerhout, Laakdal, Geel, Nijlen en Herentals hun papiercontainer. Dat zal in het voorjaar van 2017 zijn. De overige gemeenten volgen daarna in fases drie, vier en vijf. Die planning ligt nog niet definitief vast, maar Turnhout is vermoedelijk pas in 2018 aan de beurt. Met het project gaat een investering van 8 miljoen euro gepaard. Het uitzetten van containers voor papier en karton op deze grote schaal is uniek in Vlaanderen.

Inwoner Erik Heylen, de Hulshoutse schepen Rist Heylen en woordvoerster Katleen Mertens van de intercommunale IOK.
Maria de la Cruz Inwoner Erik Heylen, de Hulshoutse schepen Rist Heylen en woordvoerster Katleen Mertens van de intercommunale IOK.

Lees meer