Tim, Roger, Luc en André kruipen samen achter de laptop om de beste beelden te selecteren. Niet eenvoudig, want de heren hebben voldoende materiaal voor drie films.
Foto Colpaert Tim, Roger, Luc en André kruipen samen achter de laptop om de beste beelden te selecteren. Niet eenvoudig, want de heren hebben voldoende materiaal voor drie films.

Historische film is ingeblikt

De ploeg die werk maakt van een film over het verleden van Gooik en kasteel De Borcht, heeft in de voorbije maanden naar verluidt genoeg beelden verzameld om drie films te kunnen maken. Het eindresultaat zou in het najaar klaar moeten zijn.

In totaal werkten meer dan honderd vrijwilligers en figuranten mee aan de historische film over Gooik. Centraal staat het kasteel De Borcht, dat in de zeventiende eeuw ter hoogte van de Bronneweg te vinden was. "In de film vertelt de Gooikse belleman hoe de gemeente haar ontstaan te danken heeft aan het water ter hoogte van de Bronneweg", aldus scenarioschrijver Tim Juwet. "Later kwam het kasteel er, en werd er een heel dorp rond gebouwd."

Zes uur materiaal

Roger Deprouw en Luc Holvoet van de Koninklijke Videoclub Brussel hebben ondertussen de laatste beelden gemaakt. "We zijn nu alle opnames aan het bekijken en stelden al vast dat we in totaal meer dan zes uur aan filmmateriaal hebben. Genoeg voor drie films, dus", lacht Tim. Hij zal nu samen met Roger, Luc en André De Leener een selectie van de beste beelden maken. "Het is de bedoeling dat we dit najaar een geschiedkundige film kunnen voorleggen, die ongeveer een halfuur duurt. Voor het scenario kregen we de hulp van pastoor Piet Chrispeels. We vonden ook veel informatie terug in het boek van pastoor Jos De Smedt en de geschriften van pastoor Edward Lebacq, die honderd jaar geleden pastoor was in Gooik."


De film zal in de Gooikse scholen vertoond worden en komt ook uit op dvd. Die zal dan bij de lokale handelaars verkrijgbaar zijn. (MCT)

Lees meer