Frank Van Den Block roept iedereen op om donderdag voor de gemeenteraad mee op te stappen naar het gemeentehuis.
Lukas Frank Van Den Block roept iedereen op om donderdag voor de gemeenteraad mee op te stappen naar het gemeentehuis.

“Lichtstoet voor warme en solidaire gemeente”

Initiatiefnemer vreest aanwezigheid van ‘Vlaams Belang light’ in nieuw bestuur

De installatie van de nieuwe gemeenteraad zal donderdag niet onopgemerkt voorbijgaan. Op Facebook circuleert een oproep om een lichtstoet te houden ‘voor een warme en solidaire gemeente’. Initiatiefnemer Frank Van Den Block vreest namelijk dat de aanwezigheid van de lijst Vernieuwing in het gemeentebestuur zal zorgen voor een minder solidair Grimbergen. “Ook wij pleiten voor een warm en solidair Grimbergen. Niemand met enige gezond verstand kan daartegen zijn”, reageert Bart Laeremans (Vernieuwing).

Op 1 januari is in Grimbergen de veelbesproken nieuwe rechtse coalitie aangetreden met Open Vld, N-VA en vooral Vernieuwing. Vooral met die laatste partij heeft initiatiefnemer Frank Van Den Block, die spreekt van een light versie van Vlaams Belang, moeite. “Volgens sommigen is dit het doorbreken van het cordon sanitaire, maar ik vrees vooral dat Grimbergen de volgende zes jaar minder solidair zal worden. Ik organiseer deze lichtstoet omdat ik in de partijprogramma’s van de nieuwe meerderheid te weinig accenten vind rond ontwikkelingshulp, diversiteit, fairtrade en klimaat. Als bezorgde Grimbergenaren willen we het nieuwe bestuur oproepen een warm, duurzaam en sociaal beleid te voeren voor een solidaire en gastvrije gemeente waar iedereen zich kan en mag thuis voelen.” 

De manifestatie start om 18 uur aan de parking Prinsenbos. Uiteraard springen ook de ‘nieuwe’ oppositiepartijen op de kar. Onder andere de fractieleiders van Groen en sp.a hebben al aangekondigd dat ze mee zullen opstappen.

Commotie

De snelle vorming van de coalitie met naast N-VA en Open Vld vooral ook Vernieuwing na de verkiezingen zorgde voor heel wat commotie. In eerste instantie omdat Vernieuwing wordt geleid door Bart Laeremans, die van 1995 tot 2014 eerst in de Kamer en daarna in de Senaat zetelde voor het Vlaams Blok en Vlaams Belang, een partij die hij in 2015 verliet. Daarna verschoof de aandacht naar de aanwezigheid van Luk Raekelboom, een medewerker van het Vlaams Belang in het Vlaams parlement, in de gemeenteraadsfractie van Vernieuwing. Pas toen Raekelboom besliste als onafhankelijke te zullen zetelen, gaf de top van Open Vld de lokale afdeling toestemming om deel te nemen aan de coalitie.

Hetze

Bart Laeremans noemt de geplande lichtstoet “een manifestatie die gekant is tegen de verkiezingsuitslag. Vernieuwing is geen light versie van Vlaams Belang en staat boven en buiten de partijpolitiek”, reageert hij. “Al onze mandatarissen hebben daartoe ook een beginselverklaring onderschreven. Ondanks deze duidelijke boodschap werd een hetze ontketend tegen Luk Raekelboom, die daarop als onafhankelijke is gaan zetelen. Zoals bekend werd de nieuwe coalitie hierdoor uiteindelijk mogelijk. Ik heb dan ook heel wat twijfels bij de democratische ingesteldheid van de initiatiefnemers. Ook wij pleiten overigens voor een warm en solidair Grimbergen. Niemand met enige gezond verstand kan daartegen zijn. Het nut van deze lichtstoet ontgaat mij dan ook volkomen, al zullen we uiteraard niemand iets in de weg leggen”, besluit Laeremans.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert Maene

    Frank van den Block hiermee toon je zelf dat je een haatdragend persoon bent en onverdraagzaamheid stimuleert! De linkse vleugel kan niet verdragen dat andere, door het volk verkozen, nu het beleid gaan voeren. Dit toont nogmaals aan zoals trouwens in 2014, dat al wat tegen het linkse beleid is moet geweerd worden. Jullie zij onde’ocratisch!!! Schande!!!

  • Jen-Claude Dominguez

    Zielige vertoning. Waarschijnlijk zal er nog geen honderd man hierin meestappen maar zal dit dan weeral uitvergroot worden. Sp-a gaat meelopen maar stelt in Grimbergen 0,0 voor.

Lees meer